„Задържаха” кораб и яхта, нарушители на държавната граница

130703_Black_sea_Hawk_4

На учението „Черноморски ястреб“ „задържаха” кораб и яхта, нарушители на държавната граница.

Целите на учението, което се проведе днес, са отработване на споразуменията, свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение, противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот.

Сценарият имаше виртуална и практическа част. По линия на Черноморския форум за сътрудничество на 30.06.2013 г. България получава чрез Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас съобщение от Република Турция, че кораб ще отплава от източната част на Черно море в посока българския бряг.

В рамките на два-три дни на борда му, в открито море, ще бъде направен опит за нелегално прехвърляне на емигранти от държава в Близкия Изток от неизвестен риболовен кораб. След като стъпят на българския бряг, те ще бъдат транспортирани с автомобил във вътрешността на страната. В операцията се включват черноморските гранични служби на България, Турция и Грузия. 

В Черноморския център постъпва съобщение от турската брегова охрана, че корабът е открит в морето без система за идентификация. Той се движи без светлини и избягва основните морски направления. Съществременно в Черноморския център в Бургас е получен сигнал от руската гранична охрана, че от пристанище Новоросийск е отплавала в посока България ветроходна яхта, плаваща под флага на същата близкоизточна държава. Предполага се, че яхтата ще пренесе оръжие, което ще вземе на борда си от друг неизвестен плавателен съд. Вероятно е на борда да има и опасен товар с възможна двойна употреба.

Снимки: 
 [oqeygallery id=124]

Граничните сили на Русия, Румъния и България прилагат план за действие при аварийни ситуации. Заподозреният кораб и яхтата навлизат в български териториални води. Оператор на интегрираната система за наблюдение на морската ни граница забелязва, че от кораба е изхвърлен товар. Гранично-полицейските кораби на България и Русия се насочват към него и извършват бордови контрол. Открити са двама нелегални емигранти без документи. Те заявяват, че е имало още нелегални пътници, които са пуснати от екипажа зад борда.

В издирването на хората се включва хеликоптер от специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция. Гранично-полицейските кораби спират ветроходната яхта за бордова проверка, която е извършена от мобилна група на румънската гранична полиция.

Българският кораб прехвърля екип, който извършва проверка за радиоактивни вещества и водолазен екип – за подводен оглед на яхтата. В помещенията на каюткомпанията са намерени осем пушки, боеприпаси за тях и един сандък с гранати. На плавателният съд са открити и материали, предназначени за направата на бомба. Гранично-полицейският хеликоптер открива надуваема лодка и петима души със спасителни жилетки във водата. Корабите се насочват към района и спасяват бедстващите имигранти, паднали зад борда. Екипажите на плавателните съдове – нарушители са задържани, започва полицейско разследване.

Дългогодишното партньорство между граничните служби на черноморските държави е изключително важно. То е пример за добро регионално взаимодействие, основано на взаимно доверие и подчинено на общи интереси. Българската страна, която за трети път е председател на Форума за черноморско сътрудничество, продължава да развива и задълбочава сътрудничеството за обединяване на усилията за противодействие на тероризма и трансграничната престъпност в акваторията на Черно море.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент