Започна военноморският салон в Санкт Петербург

imds

В Санкт Петербург започва VI Международен военноморски салон – един от най-големите и авторитетни военноморски форуми в света. Той се провежда в решаващ за руското корабостроене период – решенията, взети днес, ще определят облика на ВМФ на Русия и съдбата на отрасъла за десетилетия напред.

Изложбата са представени около 40 кораби и катери, хеликоптери, павилиони на десетки компании и фирми, от гигантски концерни до малки частни производители.

Най-интересен в салона със сигурност ще бъде павилионът на Обединената корабостроителна корпорация, където ще бъдат обсъждани въпросите за перспективното развитие на руския флот и корабостроене. Действащата държавна програма за въоръжение за периода 2011-2020 година предполага влизане в състава на флота на повече от 50 военни кораби, лодки, подводници, и над сто единици от спомагателния флот.

Програмата се развива в няколко фази. В първата Военноморските сили ще започнат да получават малки артилерийски и малки ракетни кораби. След това в строя ще влезят фрегатите. До края на това десетилетие, флотът трябва да получи първите ескадрени миноносци от ново поколение, модернизиран атомен ракетен крайцер и универсални десантни кораби, предаде Гласът на Русия. Накрая, ще започне работата по самолетоносача.

Основният проблем на попълването на флота днес се състои в състоянието на отрасъла – често сроковете за построяването на корабите и подводниците се отлагат. Реализацията на проектите се затруднява поради сложността на производството на оборудването, включително радари, системи за управление, хидроакустика и оръжие от ново поколение.

Корабостроителите също имат своите трудности. В Обединеното корабостроителна корпорация влязоха заводи в различно състояние. Проблемите им трябва да се решават спешно. В този случай, най-важните от тях – кадровите и финансовите – могат да бъдат решени само в рамките на общото подобряване на състоянието на икономиката и образователната система.

Исторически погледнато, флотът е индикатор за състоянието на страната като цяло. Разцветът на Русия – ръстът на икономическия й потенциал и политическо влияние – винаги е бил съпроводен от развитие на Военноморския флот, както е било при Петър I, Екатерина II и Павел I, и накрая, през втората половина на XX век. При това, флотът ставал първата жертва на политическите кризи, икономическия спад и технологичната изостаналост, и западането му е било съпроводено от общия упадък в Русия. Тази зависимост все още важи – и по това, колко силен и балансиран ще бъде руският флот, ще може да се съди за състоянието на страната като цяло.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент