България може да създаде втори корабен регистър

DSCN2904

България може да създаде втори корабен регистър, който да бъде атрактивен за западноевропейски корабособственици. Това обяви пред морската общност във Варна министърът на транспорта кап. Данаил Папазов, предаде репортер на Maritime.bg.

Идеята е в начален етап, но ако бъде реализирана ще генерира много нови работни места, както и приходи“, обяви министърът. Той коментира, че на следващия обществен съвет идеята ще бъде по-подробно обсъдена. „Вече има няколко предложения“, разкри още той.

Днес във Варна той връчи заповедта за назначение на новия изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Георги Цветков, който поема поста по предложение на морската общност.

Maritime.bg припомня, че к.д.п. Цветков е първият избран изпълнителен директор на агенцията по предложение на бранша, при това с пълно единодушие. „Радвам се за този избор“, заяви министърът.

Хора от бранша предложиха на министъра интегрираните градски планове да включват и акваториални. Лично с проучването на въпроса се зае депутатът от БСП и лидер на социалистите във Варна Борислав Гуцанов.

Снимки:
[oqeygallery id=125]

Представители на бизнеса коментираха, че е необходимо и внимателно вглеждане в закона за пристанищата. Министърът от своя страна заяви, че именно този акт ще бъде най-сериозно обсъден с бранша. „Трябва да се обединим около текстове за промяна на закона, както и кодекса на търговското корабоплаване“, каза Папазов. В дискусията на по-късен етап той не отхвърли възможността изцяло да бъде пренаписан законът. Папазов даде срок до 3-4 месеца морската общност да се обедини около текстовете.

Обсъдени бяха проблемите с липсата на съоръжения за приемане на нефтопродукти събрани във водите при евентуален разлив в нашите води. Браншът изрази своето недоумение и от припокриването на четирите различни системи за наблюдение на акваторията.

Папазов коментира, че в момента е изключително тежко положението за създаване на гаранционен фонд за корабостроенето, но този въпрос не е отпаднал и гарантира, че такъв ще бъде създаден, въпреки трудностите.“Поставена е задача на финансовия министър за привличането на средства“, каза още той.

Министърът обяви още, че ще работи за осигуряване на по-голяма независимост на звената на ИАМА и ДППИ. „Звената, които са по места трябва да имат повече самостоятелност при вземане на решения за местни проблеми“, каза той.

Министърът заяви пред морската общност, че всъщност проблемите на сектора са „бели“ в сравнение с тези, които имат в железниците. „За последните осем години там са дадени 6 млрд. лева, а всички предложения, които получаваме от световната банка започват с думата банкрут“, каза той.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент