Променя се характерът на морското пиратство

morsko-piratstvo

Характерът на международното пиратство търпи драматична промяна, според изследване на три организации – Международното морско бюро, „Океани отвъд пиратството“ и Хуманитарната мисия за морско пиратство. 

Изследването твърди, че през миналата година, за първи път от обозримото минало, пиратските атаки в Гвинейския залив са повече от тези в Аденския залив и западните части на Индийския океан.

Политиките, които прилага правителството на Сомалия и засиленото присъствие на международни сили във водите край бреговете на страната водят до значителен спад на атаките.

С 80% са намалели те от 2011 до 2012 година. Въпреки това новините не са добри. Оказва се, че пиратските нападения край западните брегове на Африка са много по-жестоки от тези край източните.

Освен това и степента на успешните превземания на плавателни съдове там е значително по-висока. Има и много други различния между пиратите от двете страни на континента.

Пиратите от западната страна на Африка предпочитат да атакуват не за откупи и задържане на екипажите, а за да вземат товарите, предимно петрол.

Различната мотивация води и до отчетени четири дни плен за атакуваните край западните брегове кораби. В общия случай заложниците на сомалийските пирати престояват в техни ръце около година.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент