Променя се характерът на морското пиратство

morsko-piratstvo

Характерът на международното пиратство търпи драматична промяна, според изследване на три организации – Международното морско бюро, „Океани отвъд пиратството“ и Хуманитарната мисия за морско пиратство. 

Изследването твърди, че през миналата година, за първи път от обозримото минало, пиратските атаки в Гвинейския залив са повече от тези в Аденския залив и западните части на Индийския океан.

Политиките, които прилага правителството на Сомалия и засиленото присъствие на международни сили във водите край бреговете на страната водят до значителен спад на атаките.

С 80% са намалели те от 2011 до 2012 година. Въпреки това новините не са добри. Оказва се, че пиратските нападения край западните брегове на Африка са много по-жестоки от тези край източните.

Освен това и степента на успешните превземания на плавателни съдове там е значително по-висока. Има и много други различния между пиратите от двете страни на континента.

Пиратите от западната страна на Африка предпочитат да атакуват не за откупи и задържане на екипажите, а за да вземат товарите, предимно петрол.

Различната мотивация води и до отчетени четири дни плен за атакуваните край западните брегове кораби. В общия случай заложниците на сомалийските пирати престояват в техни ръце около година.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,