Пирати отвлякоха танкер край Габон

cotton-geden-lines

Пирати отвлякоха танкер край бреговете на Габон. На борда на кораба е имало 24-членен екипаж, става ясно от разпространената информация от компанията-оператор на м/т COTTON.

Според представител на военноморските сили на Габон, корабът вече се намира във водите на Нигерия. Все още няма официални изявления от властите там.

Атаката срещу кораб COTTON е първа от близо пет години насам, която става в района на пристанище Гентил.  Турската компания оператор – Geden Lines, информира, че е в постоянен контакт със семействата на отвлечените моряци. Всички на борда са индийци.

Според охранителната фирма AKE, атаката е станала на цели 200nm по-навътре във водите от предишната известна за района. Според охранителни спецове танкерът вероятно ще бъде освободен след като бъде прехвърлен товарът му – гориво.

Според източници от ВМС на Габон COTTON е бил атакуван от 12 – 15 въоръжени с автоматично оръжие нападатели.

Преди седмица Международното морско бюро излезе с доклад, според който пиратите от района на Гвинейския залив се активизират и вече атакуват различни типове кораби.

Към момента в тази зона няма международна военноморска мисия за борба с пиратството.

Maritime.bg – Свят

 

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за