При инциденти на море сигнализирайте само 112

112

В България има само един спешен телефон и това е 112. Това каза пред Maritime.bg заместващият директора на „Национална система 112“ инж. Цветомир Цеков. „Ако гражданите искат да им се окаже спешна помощ съгласно закона, трябва да правят повиквания само към нас“, каза още той.

Изказването на Цеков е по повод появилите се публикации, че е имало забавяне при операцията за търсене на изчезналия водолаз край Бяла. Припомняме, че младият гмуркач изчезна във водите на Черно море, след като падна от борда на риболовен кораб 2133 – Бяла. 26-годишният Александър бил повлечен от тежките кислородни бутилки, които не свалил при качването си на борда.

Не е имало никакво забавяне на катерите при инцидента с водолаза край Бяла“, каза пред Maritime.bg к.д.п. Георги Цветков – изпълнителен директор на Морска администрация. По думите му катерът, дислоциран в Бяла, е поел към района веднага след получаване на сигнала.

Според шефа на НС 112 мигновено сигналите пристигат в Морския спасително-координационен център. „Много организации имат телефони за спешна помощ. Хората когато вдигат телефона и търсят подобна организация обаче трябва да знаят с какви сили и средства разполага тя. Няма неправителствена организация, която да има повече възможности от държавата“, каза инж. Цветомир Цеков.

У нас доброволческата организация за морско търсене и спасяване БУЛСАР опитва да наложи номер 161 за инциденти на море. Този номер обаче не се поддържа от Мтел, което го прави практически неизползваем, а достъпването му от абонати на оператора е невъзможно.

Експерт коментира, че твърденията за забавена реакция за достигане на сигнала са несъстоятелни. Според спецове 20-те минути от забавянето между 13:30 и 13:50ч. на 15 юли идват не от невъзможност за връзка със спешен телефон, а от опит на намиращите се на борда със собствени сили да спасят бедстващия водолаз.

Веднага след като е получен сигналът към района са изпратени катери на Гранична полиция и Морска администрация, както и хеликоптер от ВМС.

Maritime.bg научи, че в търсенето на изчезналия млад водолаз не са участвали сили на доброволческата организация БУЛСАР.

Какъв спешен телефон може да бъде този, който не се поддържа от някой мобилен оператор“, каза още инж. Цеков. По думите му такива комуникационни канали не бива да се рекламират като спешни, тъй като наистина използването им може да стане причина за загуба на човешки животи. В случая с водолаза край Бяла не може да се твърди подобно нещо, а изказването на подобни тези показват непрофесионализъм и защита на определени лични интереси, смятат спецове.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент