Извадиха 56 тона сребро от потънал кораб

Seabed-Worker-298431

Повече от 1500 сребърни слитъци с общо тегло около 56 тона, които лежаха на дъното на морето след потъването през 1941 г. на британски товарен кораб, бяха извадени от специализираната компания Odyssey. Операцията е извършена с кораб SEABED WORKER (на снимката).

Общо 1574-те кюлчета сребро бяха открити на борда на потъналия SS Gairsoppa, който се намира 4700 м дълбочина в Северния Атлантически океан, на югозапад от Ирландия, се казва в изявление компанията от Тампа, Флорида.

Odyssey не обяви каква е стойността на направената находка, но въз основа на текущата цена на среброто, цената ѝ възлиза на най-малко 40 милиона щатски долара.

Британският товарен кораб потъва през февруари 1941, след като е ударен от торпедо от германска подводница, докато плава от Калкута към Лондон.

Сребърните късове са депозирани на сигурно място във Великобритания. Odyssey вече успя да прибере 1218 сребърни кюлчета от потъналия кораб с тегло 43 тона през 2012 г, припомня Профит.

С настоящата операция вече 99% от съкровището на кораба е изнесено от водата. Според договора между Odyssey и Великобритания, компанията запазва 80% от стойността на товара, а 20% дължи на страната.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент