Извадиха 56 тона сребро от потънал кораб

Seabed-Worker-298431

Повече от 1500 сребърни слитъци с общо тегло около 56 тона, които лежаха на дъното на морето след потъването през 1941 г. на британски товарен кораб, бяха извадени от специализираната компания Odyssey. Операцията е извършена с кораб SEABED WORKER (на снимката).

Общо 1574-те кюлчета сребро бяха открити на борда на потъналия SS Gairsoppa, който се намира 4700 м дълбочина в Северния Атлантически океан, на югозапад от Ирландия, се казва в изявление компанията от Тампа, Флорида.

Odyssey не обяви каква е стойността на направената находка, но въз основа на текущата цена на среброто, цената ѝ възлиза на най-малко 40 милиона щатски долара.

Британският товарен кораб потъва през февруари 1941, след като е ударен от торпедо от германска подводница, докато плава от Калкута към Лондон.

Сребърните късове са депозирани на сигурно място във Великобритания. Odyssey вече успя да прибере 1218 сребърни кюлчета от потъналия кораб с тегло 43 тона през 2012 г, припомня Профит.

С настоящата операция вече 99% от съкровището на кораба е изнесено от водата. Според договора между Odyssey и Великобритания, компанията запазва 80% от стойността на товара, а 20% дължи на страната.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент