БМФ Порт Бургас може да изгради модерен зърнен терминал

444965

„БМФ Порт Бургас” възнамерява да инвестира в изграждането на модерен специализиран зърнен терминал, но тепърва ще се правят пазарни проучвания, съобщи изпълнителният директор на дружеството к.д.п. Жорж Дерелиев.

В пристанище „Бургас Изток 2”, което беше дадено на концесия на „БМФ Порт Бургас” (собственост на „Параходство Български морски флот“ АД ), в момента се товарят със зърно кораби тип „Панамакс“ и така се улеснява търговията, информира концесионерът. На Терминал 2А се обработва кораб с 62 000 т пшеница за Саудитска Арабия.

Терминалът беше построен, за да обслужва „Кремиковци”. След като металургичният комбинат спря да работи, съоръженията останаха неизползвани. Съществуващите мощности – кранове и складова база сега са преобразувани и терминалът е одобрен за товарене на зърно.

По информация на концесионера за първи път у нас кораби от типа панамакс се товарят с пълен капацитет. От началото на активната жътвена кампания 4 големи зърновоза са преминали през порта и са били натоварени съответно с 42 000 т за Израел, 55 000 т за Испания, като още един кораб от този тип чака за обработка.

Досега в пристанищата във Варна и Бургас ограниченията са били – газене до 11 метра, а корабите са товарени максимално с 50 000 т.

По данни на концесионера в Черноморският басейн с пълен капацитет корабите са били натоварвани само в Констанца и в някои украински пристанища, като това е предпочитаният вариант от търговците, тъй като така се снижава транспортният разход, предаде Инвестор. В резултат се е налагало произведено в България зърно да бъде транспортирано до Констанца, коментират зърнопроизводители.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и