Заседна втори кораб край Белене, „Рубишипс 13” не е изтеглен

CORONA_1

Втори кораб заседна в българския участък на река Дунав, научи Maritime.bg. Информацията потвърдиха от Дирекция „Морска администрация” – Русе.

Заседнал е плаващият под флага на Германия кораб „Корона 1”. Той е на лимита на прага от 23 дециметра. В момента преминаването край кораба е затруднено. Съдът е преградил фарватера на 526 – 500 километър. Плавал е с една баржа. „Корона 1” се намира на 5 км по-ниско от другия заседнал кораб – българският „Рубишипс 13”.

От ДМА – Русе коментираха, че българският съд не създава пречки за корабите плаващи в района, тъй като при самото засядане се е завъртял извън фарватера. Спецове коментираха, че вероятно “Рубишипс 13” ще може да отседне със собствени средства. Няма вероятност от замърсяване или нарушаване цялостта на корпуса, тъй като в района дъното е песъчливо. Възможно е да се потърси и помощ от влекач-тласкач, който да промие с винтовете си пясъка под “Рубишипс 13”.

Към критичния район се е отправил и хидрографския кораб „Вит”, който ще търси нов фарватер.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент