Контейнеровоз удари и уби кит край Ротердам

kitПристанище Ротердам съобщи, че 102455 DWT контейнеровоз HANJIN HAMBURG е ударил кит в Бискайския залив. Възрастният бозайник е бил открит на булба на кораба при влизането му в пристанището.

Това е трети пореден случай за по-малко от две години, в който контейнеровоз удря и убива китове, при плаване към порт Ротердам.

Сблъсъците между кораби и китове се превърнаха в тема за обсвъждане между експерти от различни области. Американската NOAA например съобщи в свои доклад, че годишно 1 кит загива при подобен инцидент във водите край САЩ. „Броят на убитите китове, за които корабите не съобщават, вероятно обаче е много по-голям”, пишат в доклада от агенцията.

Maritime.bg припомня, че през 2008 година NOAA въведе ограничение за корабите плаващи в 20 милната зона край американските портове на североизточното крайбрежие. Там корабите плават максимално с 10 kn, тъй като в района има най-много регистрирани китове.

Maritime.bg – Инциденти

 

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент