Малта отказа да приеме кораб с бежанци, ЕС настоява

2qtx2l4

Европейският съюз заяви, че малтийското правителство, което отказа да приеме плавателен съд със 102-ма африкански мигранти на борда, има “хуманитарен дълг” да им позволи да слязат на сушата възможно най-скоро, предаде “Ройтерс”.

Сред миграните, които са се качили от либийския бряг, са бременна жена, петмесечно бебе и ранена жена, каза Европейската комисия. Малта заяви, че плавателният съд, регистриран в Либерия, е бил спрян от от малтийски кораб близо до териториалните води на острова.

“Хуманитарен дълг на малтийските власти е да позволят на тези хора да дебаркират. Изпращането на кораба обратно в Либия ще противоречи на международното право”, се посочва в изявление от офиса на Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по вътрешните работи.

Капитанът на кораба изпрати спешна молба, защото ранената жена се нуждае от незабавна медицинска помощ, предаде Дневник. Малта е изправена пред рекорден приток на африкански мигранти, като през миналия месец са пристигнали 1000.

Брюксел подчерта, че приоритет трябва да бъде спасяването на животи и всеки спор за това коя страна е отговорна за спасяването на мигранти или къде трябва да слязат трябва да се реши на по-късен етап.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент