Рибарство: Забраниха бийм траловете, министерство и браншовици привличат европари

BaumkurreЗабраниха използването на бийм тралове в Черно море. Изключение се прави само за обособените зони за улов на рапан.

Maritime.bg припомня, че след няколко обществени обсъждания, които не минаха никак гладко, бяха определени 5 района за улов на ценния морски деликатес.

Първата зона, която бе определена е в Балчишкия залив на отстояние 4 nm, втората – във водите пред Варна на отстояние 8 nm от брега, третият и четвъртият райони се намират съответно на 5 nm от Бяла и в 3 милната зона под Емине. Последната пета зона обхваща водите пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3 милната зона.

Днес стана ясно, че под забраната подпис е положил министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Maritime.bg припомня, че зоните бяха определени като под внимание бе взето запазването на екологичното равновесие, и ненарушване на Натура 2000. В посочените зони ще се използват бийм тралове с максимална дължина на гредата 10 метра и височина на отвора 500 мм. Освен това размерите на шейната или плъзгача трябва да отговарят на ширина – минимум 20мм, и дължина минимум 500 мм. Друго изискване е минималният размер на „окото” на мрежата при торбата, което трябва да е най-малко 40 мм.

Стартираме мерки за по-бързо усвояване на схема “de minimis” и средствата от ОП “Рибарство”. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на среща с представители на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” в МЗХ. Зам.- министър Маринова изтъкна готовността за партниране с браншовите организации, за да се постигне устойчиво развитие на сектора. Тя пое ангажимент да бъде облекчена административната тежест чрез промени в нормативните актове.

По-този начин бранша ще бъде освободен от редица утежняващи процедури“, каза зам.- министър Маринова. Представителите на Асоциацията изразиха своите притеснения относно успешността на ОП „Рибарство“, поради забавянето на работата по програмата и усвояемостта на средствата.

Зам.-министър Маринова потвърди изоставането и подчерта, че приоритет в нейната работа е изработването на новите мерки съвместно с бизнеса. „Ще бъдете привлечени като страна, за да постигнем максимални резултати“, каза Маринова. Тя уточни, че се създават малки работни групи, които да разработят конкретни предложения за новия програмен период 2014-2020 г.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за кандидатстване на членовете на „БГ ФИШ” по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от ОП “Рибарство”. Дискутирани бяха и проблемите в усвояването на квотата за улов на цаца и други текущи за бранша въпроси.

Информацията на Maritime.bg, че най-вероятен претендент за шефския стол в ИАРА ще е човек от квотата на ДПС е потвърдена с назначението на Майдън Сакаджиев. Днес той заедно с директора на  дирекция „Европейски фонд за рибарство” Цветанка Палазова участваха в срещата с браншовите организации.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини