Бедства „Корабът на любовта“ при прехода към турско режище

P1850885

Лайнерът MS PACIFIC, станал известен като „Корабът на любовта” заради снимките на едноименния американски филмов бестселър, се отправи на последно плаване към Турция, където ще бъде нарязан за метален скрап.

Това съобщиха вчера от компанията собственик на плавателния съд. Ерсин Цевикер от Турската национална асоциация на корабните режища съобщи, че съдът ще бъде нарязан на режище „Измир”.

Корабното режище е платило 2,5 млн. евро за 13,500-тонния кораб с дължина 171 метра.

Съдът е преминал няколко пъти през пълно обновяване, сега обаче това би струвало твърде скъпо”, добави шефът на асоциацията на корабните режища в съседна Турция.

Последното плаване на „Корабът на любовта” не е било леко – съдът попаднал в тежка обстановка при прехода от Генуа, Италия. 42-годишният MS PACIFIC поел вода и се наложило към него да бъдат изпратени влекачи. „Беше напълно възможно корабът да потъне”, каза Цевикер. ТВ-фенове на плавателния съд дори коментират в интернет, че попадането в буря не е случайно. „Най-удачно за този кораб бе да стане подводна атракция в Средиземно море„, пишат в мрежата.

В крайна сметка успяхме да го провлачим до Алиага”, коментира още Цевикер. Култовият американски сериал, чието действие се развиваше основно на борда на лайнера, бе излъчен за първи път през 1977 година. Историята се разви до 1986г. и приковаваше пред екраните милиони зрители по цял свят. Ежеседмично членове на екипажа и пасажери на борда влизаха в романтични и хумористични ситуации.

Maritime.bg припомня, че съдбата на кораба стана ясна в средата на месец март м.г.  Още тогава бе известно, че срещу 2,5 млн. евро корабът ще отиде за нарязване в турско режище заради финансови проблеми на неговите собственици. Причината за продажбата бе пропуснато плащане от 6 млн. евро за последната планирана реконструкция на кораба.

Maritime.bg припомня, че съперникът на MS PACIFIC – MS DEUTSCHLAND, който носи същото прозвище, не е в по-добра ситуация. В Германия обаче никой не говори за нарязване. Там обществото буквално се взриви след като собствениците на плавателния съд съобщиха, че вероятно ще сменят флага, под който плава MS DEUTSCHLAND.В края на 2012-а година в дискусията за или против смяната на флага се включи и президентът на Германия.

Видео от американския сериал:
[youtube width=“540″ height=“320″]m_wFEB4Oxlo[/youtube]
Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на