Стартира тринадесетата международна регата Кор Кароли

Стартира най-мащабното ветроходно състезание, организирано по Българското Черноморие – ХІII-тата Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”
JZ__3606
От 14 до 18 август между градовете Варна, Несебър и Балчик ще се проведе ‘’XIII-тата Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”. По традиция тя се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”, като за втора поредна година се подкрепя от генералния спонсор LEXUS. Очаква се тазгодишното 13-то издание да събере за пореден път всички любители на ветроходството и да предложи на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев – първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

В последните издания на регатата участваха екипажи от Русия, Украйна, Турция, Швейцария, Дания, Австрия, Франция, Румъния, Панама, Бразилия и САЩ. Тази година организаторите очакват в състезанието да се включат над 50 ветроходни лодки с над 400 елитни ветроходци.

Специално за любителите на този спорт ще се проведат две състезания „Pro-Am”, в които едновременно могат да участват професионалисти и аматьори. В тях освен екипажите, ще се включат и журналисти, гости, спонсори и обществени личности. Първата “Pro-Am” гонка ще бъде на 14-ти август, паралелно със записването на състезателите в регатата. Миналата година тази инициатива на организаторите срещна голям интерес, тъй като в последно време въпреки кризата, ветроходството остава предпочитано хоби за успешните българи, заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра. Това е и причината за пореден път големи компании като LEXUS и трите етапни спонсора – TEXACO HAVOLINE, KONICA MINOLTA И SOGELEASE, да застанат зад най-престижното ветроходно събитие в България за 2013-та година. Факт, който свидетелства за тенденция, която може да доведе до подобряване на изгледите за бъдещото развитие на ветроходния спорт като цяло.

Миналогодишното издание на регатата се превърна в арена за сблъсък на високо майсторство и безгрешен нюх към морските настроения. Една от най-запомнящите се гонки стартира от Варна  посока Созопол. Тогава поривист вятър към Поморие стана причина една от яхтите да счупи мачта, по-късно друга заседна в необезопасен и неосветен мидарник, а трета бедства край скалите на Созопол, заради несветещ фар на пристанището. Опитът и професионализмът на всички екипажи обаче превърнаха тази гонка в истински спектакъл, изпълнен с драма и напрежение до последната секунда.

Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS” вече е спечелила не само симпатиите и признанието на любителите на морските спортове. Доказателство за това са връчените три награди на регатата в престижния конкурс Събитие на годината в България, в който участие тази година взеха близо 90 събития, в общо 12 категории. 29-членното жури присъди на Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus“ 2012, 2-ро място за спортно събитие на годината и 2-ро място в най-престижната категория за приза Събитие на годината. С 8,26 точки, регатата спечели и 3-то място за събитие на публиката. След толкова висока оценка на положените усилия за миналогодишната регата, организаторите има за какво да се гордеят и са си поставили за цел да постигнат още по-големи успехи с тринадесетото издание на Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus“.

ПРОГРАМА:

Сряда / 14.Август / Морска гара „Варна“

–         16:00ч до 18:00ч – Pro-Am Race I

–         20:30ч до 24:00ч – Награждаване на победителите от ProAm Race I  

Четвъртък / 15.Август / Морска гара „Варна“

–         09:30 до 10:00ч – Пресконференция

–         11:00ч – Старт етап I Texaco Havoline OFFSHORE RACE” – Варна-Несебър (42 м. мили)

Петък / 16.Август / Марина Несебър (стар град)

–         12:00ч до 14:00ч – Награждаванена на победителите от етап I Texaco Havoline OFFSHORE RACE

–         18:00ч – Старт етап II Konica Minolta OFFSHORE RACE” – Несебър-Балчик (52 м. мили, нощен етап)

Събота / 17.Август / Марина Балчик

–         14:00ч до 16:00ч – Pro-Am Race II

–         20:00ч до 24:00ч – Награждаване на победителите от ProAm Race II и на победителите от етап II Konica Minolta OFFSHORE RACE

Неделя / 18.Август / Морска гара „Варна“

–         09:00ч – Старт етап IIISogelease OFFSHORE RACE” – Балчик-Варна (18 м. мили)

–         18:00ч до 20:00ч – Награждаване на победителите от етап IIISogelease OFFSHORE RACE”, на победителите в генералното класиране на Lexus и на носителя на Синята Лента. Закриване на регата.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент