Румъния има големи надежди за добива на газ от Черно море

cherno-more-gaz

 

Генералният директор на петролната компания „О Ем Ви Петром“ Мариана Георге смята, че природният газ в Черно море може да превърне Румъния в регионален лидер по отношение на този природен ресурс, съобщава информационният сайт „Зиаре“. Според нея дълбоководната експлоатация в открито море предлага на Румъния възможността да получи достъп до по-евтин природен газ от този, който внася.

„До началото на продукцията обаче има още няколко години, а инвеститорите имат нужда освен всичко друго и от благоприятен фискален режим и разумна система на таксите за експлоатация“, казва още директорът на „О Ем Ви Петром“.

„В момента знаем, че имаме потенциал в Черно море. Имаме една-единствена сонда, инсталирана в Черно море на голяма дълбочина, както и първия успех. От друга страна обаче, ще имаме през 2019-2020 г. първото производство. Това, което правим ние в този интервал – от откриването през 2012 г. до началото на добива през 2020 г., е да намалим степента на риска и несигурността“, посочи Мариана Георге.

„Нашият приоритет за реализирането на продуктите ни е Румъния. И навсякъде по света първият пазар, на който се опитваш да пласираш продукцията си, е пазарът, на който произвеждаш, предаде blitz. Нещо повече – Румъния вече няма да зависи от Русия или от Украйна“, посочи тя.

На въпрос дали румънците ще започнат да плащат по-малко за газ след достъпа до природните ресурси в Черно море, Мариана Георге отговори положително.

„Това е легитимно желание на всеки потребител. В момента Румъния внася 20 процента, което е много скъпо. И не става въпрос, че е по-скъпо от вътрешното производство, но и в сравнение с други европейски цени“, подчерта генералният директор на „О Ем Ви Петром“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент