Румъния има големи надежди за добива на газ от Черно море

cherno-more-gaz

 

Генералният директор на петролната компания “О Ем Ви Петром” Мариана Георге смята, че природният газ в Черно море може да превърне Румъния в регионален лидер по отношение на този природен ресурс, съобщава информационният сайт “Зиаре”. Според нея дълбоководната експлоатация в открито море предлага на Румъния възможността да получи достъп до по-евтин природен газ от този, който внася.

“До началото на продукцията обаче има още няколко години, а инвеститорите имат нужда освен всичко друго и от благоприятен фискален режим и разумна система на таксите за експлоатация”, казва още директорът на “О Ем Ви Петром”.

“В момента знаем, че имаме потенциал в Черно море. Имаме една-единствена сонда, инсталирана в Черно море на голяма дълбочина, както и първия успех. От друга страна обаче, ще имаме през 2019-2020 г. първото производство. Това, което правим ние в този интервал – от откриването през 2012 г. до началото на добива през 2020 г., е да намалим степента на риска и несигурността”, посочи Мариана Георге.

“Нашият приоритет за реализирането на продуктите ни е Румъния. И навсякъде по света първият пазар, на който се опитваш да пласираш продукцията си, е пазарът, на който произвеждаш, предаде blitz. Нещо повече – Румъния вече няма да зависи от Русия или от Украйна”, посочи тя.

На въпрос дали румънците ще започнат да плащат по-малко за газ след достъпа до природните ресурси в Черно море, Мариана Георге отговори положително.

“Това е легитимно желание на всеки потребител. В момента Румъния внася 20 процента, което е много скъпо. И не става въпрос, че е по-скъпо от вътрешното производство, но и в сравнение с други европейски цени”, подчерта генералният директор на “О Ем Ви Петром”.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент