18 курсанти от ВВМУ получиха пагони

img_0521

18 курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ получиха офицерски пагони вчера. Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2013“ се проведе след тържественото вдигане на флаговете на корабите от ВМС по случай 134-тата годишнина на флота.

Петима от завършилите са от специализация „Корабоводене за ВМС”, от които 1 момиче. От втората специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” завършват 8 курсанти, а от третата специализация „Корабни машини и механизми за ВМС” завършват 5 курсанти.

Всички са преминали успешно петгодишния курс на обучение и ще продължат военната си служба във ВМС.

Първенецът на „Випуск 2013“ е лейтенант Росен Трошев – специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, специализация „Корабоводене за ВМС”. Първенец на специализация „Корабни машини и механизми за ВМС” е лейтенант Боян Христов, а на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” – лейт. Росен Добрев.

На тържеството присъстваха зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, директорът на дирекция ”Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО – Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов, кметът на Община Варна  Иван Портних, областният управител на Варненска област Иван Великов, председателят на Общински съвет Варна Иван Луков, депутати от Народното събрание, генерали, адмирали, офицери, ветерани на ВМС, близки, роднини и приятели на випускниците.

Лейтенантските пагони и дипломите за висше образование от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” на първенеца на випуска и първенците на специализациите връчи зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, на отличниците на випуска – началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. На останалите випускници пагоните връчи командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, а дипломите – началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров.

Тържественият ритуал завърши с преминаване в тържествен марш на строя на курсантите пред официалните лица.

След това в района на Морската гара родители, роднини, близки и приятели поздравяваха випускниците по случай паметния за тях ден – завършване на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и присвояване на първо офицерско звание.

По-късно в градината в двора на ВВМУ началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров даде коктейл в чест на новото офицерско попълнение на ВМС.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС