Нови „зелени“ мистерии около броенето на делфините

delfini-cherno-more

Евросъюзът е оценил преброяването на делфините в цялото Черно море за 390 000 евро, съобщават от сдружението Граждани срещу корупцията.

Те припомнят, че за същата дейност – дори ограничена в рамките на българското крайбрежие „зелени“ активисти – новорегистрираното обединение „Делфин“, зад което стоят „Зелени Балкани“ в съдружие с „Тетис“- Италия – се готвеха да приберат 3.5 млн лв. В последния момент – след вдигнатия шум от НПО-та и медии, от МОСВ спряха временно обществената поръчка.

Проверка на Граждани срещу корупцията е установила, че Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия е възложила обществената поръчка на английския изпълнител MacAlister Elliott & Partners.

Възложено е установяване на числеността на делфините не само в българското Черноморие, а в цялото Черно море. Това е глобален проект за изследване на отрицателно въздействие на рибарството върху китоподобните, като основна част на проекта е броене на популацията на делфините.

В съобщението до медиите се коментира, че „Зелени Балкани“ и „Тетис“- Италия са се оказали „вплетени по странен и съмнителен начин“ и в другата международна поръчка за броене на делфини, която тече в момента и която е възложена на британската MacAlister Elliott & Partners.

По този проект наскоро е проведена първата международна експедиция в Черно море с облитане със самолет. Ръководител на екип е бил д-р Simone Panigada – вицепрезидент на Институт Тетис, Италия, който е партньор на „Зелени Балкани“ в обединение „Делфин“, като в самолета е присъствал и представителят на „Зелени Балкани“ Димитър Попов, пишат от Граждани срещу корупцията, предаде News.bg.

Подозренията на организацията са, че „Делфин“ са имали намерение да се възползват от труда на MacAlister Elliott & Partners и да го представят после като своя дейност, но вече по проекта за 3.5 млн лв.

Според Граждани срещу корупцията Изпълнителна Агенция по околна среда са били абсолютно наясно с дублирането на двете поръчки, но са запазили мълчание.

Maritime.bg – България / Рибарство

 

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент