Изтича гориво от заседналия бълкер край Южна Афика

kiani-satu

Изтича гориво от заседналия бълкер KIANI SATU, който претърпя авария в края на миналата седмица, съобщиха от Южноафриканското бюро за опазване на околната среда.

Корабът е бил ограден с бонови заграждения. С  такива са били затворени и намиращите се наблизо естуари и плажове, се казва в официално съобщение на бюрото.

„Към момента във водите са изтекли около 3 тона гориво“, казаха пред SABC представители на бюрото. Според тях в момента спасителите опитват да прехвърлят горивото от танка, който тече към друг. Според други медии към момента над 10 тона гориво са изтекли около кораба.

От разлива най-тежко е засегнат плажът, на който заседна корабът. Според бюрото за опазване на околната среда, цитирайки данни от въздушен оглед, петното се разпространява навътре в морето.  Тази тенденция ще се запази още няколко дни, съобщават от бюрото, където са притеснени, че идващият студен фронт може да влоши изключително много ситуацията.

В танковете на KIANI SATU има около 330 t тежко гориво. Корабът транспортира 15 хил.  тона ориз.

„Правим всичко възможно да ограничим щетите за околната среда. Днес ще направим опит да изтеглим кораба в морето“, каза кап. Нигел Кампбел, който ръководи операцията от страна на Морската администрация на Южна Африка.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент