Създават три морски резервата по нашето крайбрежие

Black_sea

Създаването на три изцяло морски защитени зони ще предложи министерството на околната среда на Министерския съвет през септември.

Те ще са част от екомрежата “НАТУРА 2000”. Това ще са първите изцяло морски защитени зони в нея. Сега тя покрива части от морето, но те не са обособени самостоятелно, а като части от други територии.

Целта на морските зони е опазване на трите вида китоподобни в Черно море – делфин, афала и морска свиня, както и на черноморската скумрия, която е застрашена от изчезване.

Трябва да опазят и местообитания като рифовете. Най-голяма от новите зони е “Емона”, предава Труд. Простира се от устието на р. Камчия до Емона.

Другите две са край Златни пясъци и залива Отманли до Бургас. Предлага се и разширяването навътре в морето на други 6 зони, включително “Странджа” и “Иракли”.

Maritime.bg – Green

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент