Създават три морски резервата по нашето крайбрежие

Black_sea

Създаването на три изцяло морски защитени зони ще предложи министерството на околната среда на Министерския съвет през септември.

Те ще са част от екомрежата “НАТУРА 2000”. Това ще са първите изцяло морски защитени зони в нея. Сега тя покрива части от морето, но те не са обособени самостоятелно, а като части от други територии.

Целта на морските зони е опазване на трите вида китоподобни в Черно море – делфин, афала и морска свиня, както и на черноморската скумрия, която е застрашена от изчезване.

Трябва да опазят и местообитания като рифовете. Най-голяма от новите зони е “Емона”, предава Труд. Простира се от устието на р. Камчия до Емона.

Другите две са край Златни пясъци и залива Отманли до Бургас. Предлага се и разширяването навътре в морето на други 6 зони, включително “Странджа” и “Иракли”.

Maritime.bg – Green

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от