Бедства Морската гимназия в Бургас, опитват да я спасят

2175

Търси се спешен вариант за спасяване на Морската гимназия в Бургас. Училището от дълги години няма достатъчно кандидати. 

В момента с проблемите на гимназията се е заел и областният управител на Бургас Павел Маринов. За да не бъде закрита Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ трябва да бъдат преобразувани съществуващите специалности. Целта е тяхното по-точно адаптиране към изискванията на съвременната морска и риболовна индустрия.

През годините учебното заведение е било известно на обществеността с различните си имена като Техникум по рибарство и Средно специално училище по морски и океански риболов „Ген. В. Заимов”. От „морското“, както наричат гимназията в Бургас, пътят в морската кариера са поели поколения български моряци и риболовци.

Училището е част от старата слава и колорита на Бургас като морски град. Във връзка с разработваната национална морска стратегия областният управител на Бургас поставя като един от важните приоритети в работата си по нейното изграждане дейностите за запазване и развитие на формите за обучение и формиране на морските специалисти.

Затова усилията за запазване и подпомогне на професионалната гимназия по морско корабоплаване са във всички насоки – чрез привличане на експерти от Министерството на образованието и спорта, чрез акумулиране на средства за образователни иновации от различни държавни и публични фондове за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, както и чрез други конкретни мерки за запазване и укрепване на училището.

Дали обаче тези мерки ще доведат до видими резултати предстои да видим съвсем скоро.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията