Папазов посети Пристанище Русе

port-ruse

Напълно е готов проектът за рехабилитацията на жп линията Русе – Варна и той ще бъде финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ след 2014 г. Това стана ясно по време на работното посещение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в град Русе. Проектът е разделен на два лота на обща индикативна стойност около 305 млн. евро.

„С реализацията на проекта ще се възстановят параметрите на линията като целта е развитието й като товарен коридор между дунавското пристанище в Русе и черноморското във Варна“, каза министър Папазов. По думите му, в момента линията е в лошо техническо състояние и не позволява високи скорости на движение.

В Русе в процес на подготовка по ОП „Транспорт“ е и още един проект в областта – изграждането на интермодален терминал. По европейската програма са отпуснати близо 5 млн. лв. за предпроектни проучвания и другите съпътстващи дейности, като се обсъждат различни варианти за финансирането му.

„Обсъдени са и товаропотоците и предстоящото въвеждане в концесия на спечелилия кандидат концесионер търга през миналата година за пристанище Русе – Запад и по всяка вероятност следващата седмица ще подпишем протокола за въвеждане в експлоатация“, съобщи още министър Папазов.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В