Отлична маневреност показа ферибот “Варна” при ходови изпитания

feribot-varna

Ферибот “Варна” излезе вчера на ходови изпитания във Варненския залив. Той е първият български кораб, който ще обслужва  линията Варна – порт Кавказ.

Собственик на кораба е фирма “Варнафери”, в която равни участия имат БМФ и БРП. От няколко месеца корабът преминава преустройство в ККЗ “МТГ Делфин”.

М/ф “Варна” е бивш  “Сондос”, който бе закупен от компания от Обединените арабски емирства. Преди преустройството  корабът е превозвал автомобили в Червено море, Аденския и Персийския залив. “Сондос” беше докаран в “МТГ Делфин” АД, за да бъде преустроен в комбиниран фериботен кораб за превоз на вагони и камиони. В завода корабът е удължен, разширен и значително модернизиран. Фериботът ще може да превозва 42 вагона на горната си палуба и 25 камиона на долната.

“Варна”  ще предлага и луксозни каюти за екипажите на товарните автомобили. С пускането му в експлоатация “Варнафери” ще изпълни задължението си като български превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и Кавказ.

В момента превозите се осъществяват само от два руски кораба – “Авангард” и “Славянин”. Очаква се предстоящото включване на български кораб ще удвои обема на превозите по фериботната линия.

Вероятно “Варна” ще прави около 50 пълни курса (Варна – Кавказ – Варна) годишно. Това означава, че фериботът  годишно ще превозва над 4000 вагона и повече от 2000 тежкотоварни автомобила.

Maritime.bg научи, че м/ф “Варна” е показал 10 kn маневрена скорост при ходовите си изпитания. Скоростта е достигната при по-малко от 80% натоварване на главните двигатели в маневрен режим на работа.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент