Отлична маневреност показа ферибот „Варна“ при ходови изпитания

feribot-varna

Ферибот „Варна“ излезе вчера на ходови изпитания във Варненския залив. Той е първият български кораб, който ще обслужва  линията Варна – порт Кавказ.

Собственик на кораба е фирма „Варнафери“, в която равни участия имат БМФ и БРП. От няколко месеца корабът преминава преустройство в ККЗ „МТГ Делфин“.

М/ф „Варна“ е бивш  “Сондос”, който бе закупен от компания от Обединените арабски емирства. Преди преустройството  корабът е превозвал автомобили в Червено море, Аденския и Персийския залив. “Сондос” беше докаран в “МТГ Делфин” АД, за да бъде преустроен в комбиниран фериботен кораб за превоз на вагони и камиони. В завода корабът е удължен, разширен и значително модернизиран. Фериботът ще може да превозва 42 вагона на горната си палуба и 25 камиона на долната.

„Варна“  ще предлага и луксозни каюти за екипажите на товарните автомобили. С пускането му в експлоатация “Варнафери” ще изпълни задължението си като български превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и Кавказ.

В момента превозите се осъществяват само от два руски кораба – “Авангард” и “Славянин”. Очаква се предстоящото включване на български кораб ще удвои обема на превозите по фериботната линия.

Вероятно “Варна” ще прави около 50 пълни курса (Варна – Кавказ – Варна) годишно. Това означава, че фериботът  годишно ще превозва над 4000 вагона и повече от 2000 тежкотоварни автомобила.

Maritime.bg научи, че м/ф „Варна“ е показал 10 kn маневрена скорост при ходовите си изпитания. Скоростта е достигната при по-малко от 80% натоварване на главните двигатели в маневрен режим на работа.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент