Човешка грешка е вероятната причина за гибелта на индийската подводница

indiya-podvodnicaГибелта на подводницата „Синдуракшак” индийското пристанище Мумбай предизвика бурни дискусии сред експертите. Версиите относно причините на взрива и последвалия пожар на борда й са няколко, но всички специалисти стигат до общото мнение, че това е могло да стане само в резултат на човешка грешка.

Произвежданите в Русия подводници от типа на „Синдуракшак” имат добро реноме в процеса на експлоатиране по целия свят, и затова претенции към техническата страна на кораба не може да има. Още повече, че в момента на трагедията подводницата се готвеше за излизане в открито море, т.е. била е напълно изправна.

Освен това, измина по-малко от една година от момента, когато индийската подводница приключи профилактичен ремонт в Русия, казва руският военен експерт Игор Коротченко.

„Тези подводници са много надеждни, експлоатират се в течение на десетки години в състава на руския флот. Освен това, те са изнасяни за редица страни на Азиатско-тихоокеанския регион, където също работят без аварии. По тази причина, според мен, не е коректно да се говори, че проблемът е в самата подводница. След модернизиране в Русия, тя сама се върна в Индия и измина над 10,000 морски мили. Практиката показва, че до такива трагедии довеждат две причини – нарушение на правилата на техниката за безопасност и нарушение на правилата за техническо експлоатиране“, обясни Коротченко.

Потвърждение на това е съобщението на вестник „Mumbai Mirror”. С позоваване на източници във Военноморските сили на Индия, изданието пише, че причина на аварията могло да стане късо съединение поради грешка на екипажа при зареждане на ракети. През нощта срещу сряда екипажът зареждал в специални секции на подводницата съвременни руски ракети Club-S. Има съмнение, че моряците са допуснали грешка и са монтирали ракетата неправилно, в резултат от което станало късо съединение и ракетата се взривила. Междувременно, в интервю за „Гласът на Русия“ капитанът от запаса на Военноморските сили на Индия Парамбир Сингх Бава предположи, че причина на инцидента е могъл да стане взрив на водород.

„През 1982 година бях командвал съединение подводници в Мумбай и добре ги помня. Индийското командване изцяло изключва фактора саботаж. И според мен, вина за станалото е могъл да бъде взрив на водород. Нашето поколение подводничари мина отлична подготовка в Русия. А след това вече ние учихме нашите момчета в Индия. Те са подготвени прекрасно. В течение на над 40 години нямахме нито една авария“, каза Сингх Бава.

Известно е, че акумулаторите на подводницата изискват презареждане. Теоретично по време на този процес е могло да стане изтичане на водород. Проблемът е и там, че по време на провежданата през зимата по поръчка на Индия модернизация на подводницата, руските акумулатори са били сменени с индийски. И руските специалисти не могат да гарантират тяхното качество.

Военноморските сили на Индия водят разследване за установяване причините за инцидента, и при необходимост руските специалисти са готови да им съдействат в него.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В