Човек зад борда и поставен нов рекорд за българското ветроходство на финала на Кор Кароли

На церемония на Морска гара – Варна, се проведе награждаването на победителите в III гонка – SOGELEASE OFFSHORE RACE, както и в генералното класиране на XIII Международна регата “Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”, която се проведе от 14 до 18 август между градовете Варна, Несебър и Балчик.

Последният етап от Балчик до Варна се отличи с оспорвана борба във всички класове, което не се размина без инциденти. Член на екипажа на миналогодишния победител в клас IRC Classic – яхта “Albireo” падна зад борда при остра маневра. Докато яхтата успее да обърне и да се върне да го качи обратно, още две лодки спират при него без да се замислят, че рискуват своето класиране в регатата. От яхта „Siesta” му хвърлят спасителен кръг, а от “Arneb” му предлагат да го качат при тях. Така, след изключително спортменство и феърплей, инцидентът приключи с положителен край.

В III гонка – SOGELEASE OFFSHORE RACE бе поставен и нов рекорд за българското ветроходство. В клас IRC Racers победата в гонка взе „Evil woman” , която проплава разстоянието Балчик – Варна за рекордното време от 1 час и 36 минути. Нейният екипаж заслужено грабна и „Синята лента на Cor Caroli” за най-бърза яхта в реално време на всички етапи в генералното калсиране на Lexus, въпреки че в първите две гонки, наградата й се изплъзна. Тази година яхта „Windwalker”държа два пъти в ръцете си Синята лента, но поради технически проблеми в третия етап, лодката не можа да завърши състезанието и се раздели с приза. Второто и третото място в последната гонка на същия клас бяха съответно за “Venid Yacht” и “Petra”.

Много интересна беше последната трета гонка и в клас IRC Cruisers, където победата отиде при „Elan 514”, второто място при „LZ Yachting”, а третото при „De Maria”.

Купата за гонката в клас IRC Classic вдигна екипажът на “Blue Magic”. Втори в клас IRC Classic останаха „Oceanis”, а трети „Diva”.

Освен купите, екипажите си поделиха като награда порядъчно количество отлежало марково уиски, което допринесе за настроението на коктейла за закриване на регатата.

Taка, след изключително оспорвани гонки и непрекъсната смяна на призьорите, генералното класиране стана ясно в последния момент.

Победителите бяха наградени лично от Заместник-кмета на гр. Варна – г-н Пейчо Пейчев, който приветства събралите се ветроходци от името на кмета на община Варна – г-н Иван Портних.

Освен купите, победителите получиха специализирано яхтено облекло от генералния спонсор Lexus, ваучери за 50% намаление от производителя на платна UK Sails, приключенски книги от издателство Ciela и 3 литрови супер магнум бутилки колекционерски червени вина от юбилейната серия NEXT 20 YEARS на Domaine Boyar. По традиция победителите във всеки клас вдигнаха 3 литрови бутилки шампанско, с които поляха победата и част от публиката.

Тазгодишното издание на XIII-тата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”, събра 320 ветроходци и 47 яхти, плаващи под флаговете на България, Украйна, Русия, Франция, Италия, Панама – с 9 повече от миналата година. Благодарение на изключително силната подкрепа на генералния спонсор, както и на всички останали спонсори и партньори, XIII-тата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS” се превърна в най-успешното издание на регатата. Управляващият директор на Тойота Балканс ЕООД Велко Лазов сподели, че за Lexus е изключителна чест да подкрепя това събитие и ветроходния спорт в България.

Равносметката от изминалите дни – много незабравими емоции за всички участници и любители на ветроходството. Организаторите си пожелаха догодина да удвоят броя на лодките, а генералните спонсори от LEXUS заявиха, че и занапред ще застават зад това събитие, допринасяйки за развитието на ветроходния спорт в България.

 

Класиране в III гонка SOGELEASE OFFSHORE RACE:

 

IRC 1- RACERS

 

 1. 1.       EVIL WOMAN
 2. 2.       VENID YACHT
 3. 3.       PETRA

IRC2- CRUISERS

 

 1. 1.       ELAN 514
 2. 2.       LZ YACHTING
 3. 3.       DE MARIA

IRC3-CLASSIC

 

 1. 1.       SIESTA
 2. 2.       LA BELLA II
 3. 3.       MUSON

FREE CLASS

 

 1. BLUE MAGIC
 2. OCEANIS
 3. DIVA

Генерално класиранена LEXUS в Международна регата “Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”:

 

IRC 1- RACERS

 

 1. 4.       VENID YACHT
 2. 5.       PETRA
 3. 6.       EXTASY

IRC2- CRUISERS

 

 1. 4.       ELAN 514
 2. 5.       DE MARIA
 3. 6.       LZ YACHTING

IRC3-CLASSIC

 

 1. 4.       LA BELLA II
 2. 5.       MUSON
 3. 6.       SIESTA

FREE CLASS

 

 1. BLUE MAGIC
 2. BAVARIA 50
 3. DIVA

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент