Човек зад борда и поставен нов рекорд за българското ветроходство на финала на Кор Кароли

На церемония на Морска гара – Варна, се проведе награждаването на победителите в III гонка – SOGELEASE OFFSHORE RACE, както и в генералното класиране на XIII Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”, която се проведе от 14 до 18 август между градовете Варна, Несебър и Балчик.

Последният етап от Балчик до Варна се отличи с оспорвана борба във всички класове, което не се размина без инциденти. Член на екипажа на миналогодишния победител в клас IRC Classic – яхта “Albireo” падна зад борда при остра маневра. Докато яхтата успее да обърне и да се върне да го качи обратно, още две лодки спират при него без да се замислят, че рискуват своето класиране в регатата. От яхта „Siesta” му хвърлят спасителен кръг, а от “Arneb” му предлагат да го качат при тях. Така, след изключително спортменство и феърплей, инцидентът приключи с положителен край.

В III гонка – SOGELEASE OFFSHORE RACE бе поставен и нов рекорд за българското ветроходство. В клас IRC Racers победата в гонка взе „Evil woman” , която проплава разстоянието Балчик – Варна за рекордното време от 1 час и 36 минути. Нейният екипаж заслужено грабна и „Синята лента на Cor Caroli” за най-бърза яхта в реално време на всички етапи в генералното калсиране на Lexus, въпреки че в първите две гонки, наградата й се изплъзна. Тази година яхта „Windwalker”държа два пъти в ръцете си Синята лента, но поради технически проблеми в третия етап, лодката не можа да завърши състезанието и се раздели с приза. Второто и третото място в последната гонка на същия клас бяха съответно за “Venid Yacht” и “Petra”.

Много интересна беше последната трета гонка и в клас IRC Cruisers, където победата отиде при „Elan 514”, второто място при „LZ Yachting”, а третото при „De Maria”.

Купата за гонката в клас IRC Classic вдигна екипажът на “Blue Magic”. Втори в клас IRC Classic останаха „Oceanis”, а трети „Diva”.

Освен купите, екипажите си поделиха като награда порядъчно количество отлежало марково уиски, което допринесе за настроението на коктейла за закриване на регатата.

Taка, след изключително оспорвани гонки и непрекъсната смяна на призьорите, генералното класиране стана ясно в последния момент.

Победителите бяха наградени лично от Заместник-кмета на гр. Варна – г-н Пейчо Пейчев, който приветства събралите се ветроходци от името на кмета на община Варна – г-н Иван Портних.

Освен купите, победителите получиха специализирано яхтено облекло от генералния спонсор Lexus, ваучери за 50% намаление от производителя на платна UK Sails, приключенски книги от издателство Ciela и 3 литрови супер магнум бутилки колекционерски червени вина от юбилейната серия NEXT 20 YEARS на Domaine Boyar. По традиция победителите във всеки клас вдигнаха 3 литрови бутилки шампанско, с които поляха победата и част от публиката.

Тазгодишното издание на XIII-тата Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”, събра 320 ветроходци и 47 яхти, плаващи под флаговете на България, Украйна, Русия, Франция, Италия, Панама – с 9 повече от миналата година. Благодарение на изключително силната подкрепа на генералния спонсор, както и на всички останали спонсори и партньори, XIII-тата Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS” се превърна в най-успешното издание на регатата. Управляващият директор на Тойота Балканс ЕООД Велко Лазов сподели, че за Lexus е изключителна чест да подкрепя това събитие и ветроходния спорт в България.

Равносметката от изминалите дни – много незабравими емоции за всички участници и любители на ветроходството. Организаторите си пожелаха догодина да удвоят броя на лодките, а генералните спонсори от LEXUS заявиха, че и занапред ще застават зад това събитие, допринасяйки за развитието на ветроходния спорт в България.

 

Класиране в III гонка SOGELEASE OFFSHORE RACE:

 

IRC 1- RACERS

 

 1. 1.       EVIL WOMAN
 2. 2.       VENID YACHT
 3. 3.       PETRA

IRC2- CRUISERS

 

 1. 1.       ELAN 514
 2. 2.       LZ YACHTING
 3. 3.       DE MARIA

IRC3-CLASSIC

 

 1. 1.       SIESTA
 2. 2.       LA BELLA II
 3. 3.       MUSON

FREE CLASS

 

 1. BLUE MAGIC
 2. OCEANIS
 3. DIVA

Генерално класиранена LEXUS в Международна регата „Cor Caroli – Bavaria Yachts, powered by LEXUS”:

 

IRC 1- RACERS

 

 1. 4.       VENID YACHT
 2. 5.       PETRA
 3. 6.       EXTASY

IRC2- CRUISERS

 

 1. 4.       ELAN 514
 2. 5.       DE MARIA
 3. 6.       LZ YACHTING

IRC3-CLASSIC

 

 1. 4.       LA BELLA II
 2. 5.       MUSON
 3. 6.       SIESTA

FREE CLASS

 

 1. BLUE MAGIC
 2. BAVARIA 50
 3. DIVA

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент