На 1 октомври ще заработи Морска гара Бургас

morska-gara-burgas

На 1 октомври ще е готова новата сграда на Международна морска гара – Пристанище Бургас. Първите пасажери ще пристигнат на 5 октомври тази година.

„На тази датата ще пристигне първият кораб с 200 пътници, които ще посетят официално Бургас”, обясни пред журналисти областният управител Павел Маринов. По думите му предизвикателство е, че в този срок сградата трябва да бъде завършена освен с приемането на протокол-приемателна комисия и с всички необходими мерки от гранична полиция, за да бъдат обслужени 2000 човека наведнъж.

За целта е направен и щаб за бързо реагиране, който ще заседава на всеки 3 дни в Областна управа, Пристанищна инфраструктура и Пристанище – Бургас, в присъствието на Гранична полиция.

До края на годината бургаското пристанище ще посрещне 5 кораба. „Освен всичко друго този щаб трябва да се справи със всички мероприятия, свързани със строителството”, допълни още Маринов.

Първоначалният план-график на сградата на Международна морска гара – Пристанище-Бургас бе с пусков срок 2011 г. и вече има 2-годишно забавяне.

„Изграждането на Морската гара е част от проекта „Зона за обществен достъп“, който е спрян. Затова гарата се изгражда с държавни средства, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Пристанище – Бургас. Проектът е закъснял, защото гарата трябваше да бъде готова още през 2011-та, а цялостния проект – през 2014 година. Въпреки забавянето, ще се опитаме до началото на туристическия сезон през следващата година да бъдем готови“, каза още Маринов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота