Плевнелиев – патрон на регата Tall ships, община Варна осигурява финансово участието ни

vetrohod-kaliakra

Президентът Росен Плевнелиев ще е патрон на Черноморското издание на регата Tall ships, което ще се проведе през следващата година между Варна, Новоросийск, Сочи и Констанца.

Финансирането за българското участие е осигурено от Община Варна. Това каза днес на пресконференция кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Maritime.bg.  „Това е едно от най-значимите морски събития през следващата година“, каза Портних.

На регатата, за която общината осигурява 125 хил. лева, се очакват около 40 ветрохода и 2000 души – екипажи и практиканти.

Към момента със сигурност във варненското пристанище ще влязат 9 ветрохода, като за първи път в българската история портът ще бъде посетен от пакистански учебно-ветроходен кораб.

Според к.д.п. Тома Томов, който е част от организационния комитет, поне 10-ина ще бъдат ветроходите от клас А. Това са най-големите съдове, които участват в тази дългогодишна регата.

В отговор на въпрос на Maritime.bg к.д.п. Тома Томов заяви, че към момента е сигурно участието на българския ветроход „Роял Хелена“. Той каза още, че заявка от БМКЦ за участието на „Калиакра“ все още няма. Пред Maritime.bg от морския квалификационен център обаче потвърдиха, че баркентината ще се включи в регатата. Участието ще е и по повод 40-годишнината от създаването на БМКЦ.

Организаторите бързат да популяризират събитието още преди завършването на тазгодишния туристически сезон. „Целта е да привлечем възможно най-много хора“, каза кметът Портних, припомняйки огромния интерес, който варненци и гостите на града показаха към предишното издание „Исторически морета 2011“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за