Корабоплаването по Дунав търпи загуби

cargo-1323170206

Корабоплаването търпи загуби от ниското ниво на река Дунав. Тенденцията е спадът да продължи и през следващите седмици, като най-късно до два дни водният стоеж край Русе ще слезе под условната кота нула и нивото ще бъде с отрицателен знак.

Това каза директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав в Русе Георги Георгиев, предаде БГНЕС.

В момента обстановката по реката е много сложна, тъй като не се очакват валежи и като цяло нивата от Германия до Черно море навсякъде са много ниски. Само за ден край Русе стойностите са спаднали с 11 см, а край Оряхово са – 15 см.

Дано не стигнем 2003 година, която беше една от най-тежките в това отношение. Почти през цялата година имахме период от ниски води и тогава регистрирахме най-ниската стойност за Русе – минус 73 см„, коментира Георги Георгиев.

За корабоплаването обстановката е много тежка. Налага се товарите да бъдат преразпределяни на повече от един плавателен съд, за да минават през критичните участъци, което допълнително оскъпява превоза.

От началото на годината товарооборота на пристанището е намалял с 40 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщи директорът на пристанището в Лом Румен Попов.

В момента само от Силистра до Сомовит има регистрирани 24 критични участъка, като най-тежко е положението в района на Белене. Там фарватерът е много стеснен – около 60 метра, а след засядането на самоходки е станал 40 м. Дълбочината му варира от 1,60 до 2,20 м.
Усложнява се обстановката и в района на Батин.

Имаме сигнал от капитаните на БРП, че в района на Батин се заформя резервен вариант за плавателен път, ще го проверим. Ако дълбочините са добри и ширината там на преминаването на водата от румънския бряг към българския е добра, ще преместим пътя„, каза още Георгиев.

С помощта на хидрографския кораб „Вит“ се прави всичко възможно за повсеместни измервания, които да осигурят варианти в критичните участъци.

Колкото до останките на кораба, потопен преди 35 години край Русе, за да укрепи брега на Безименния остров, от АППД възнамеряват да обозначат местонахождението му с плаващ знак. На по-късен етап ще се опитат да го извадят от реката, за да не създава проблеми на корабоплаването, въпреки че официално се намира извън фарватера.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и