Млади висшисти стажуват в ДП „Пристанищна инфраструктура”

56953648

Единадесет  студенти трупат практически умения и професионален опит в стажантска програма на ДП “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) през тази година. Това съобщиха пред Maritime.bg от ДППИ.

Най-голям интерес има към работата на направление “Ръководство на корабния трафик”, което предоставя услуги по информационното обслужване на морските пристанища, поддържа брегова система за морски радиокомуникации и поддържа денонощната комуникация между бреговите служби и корабите.

Двама са стажантите, които през летните месеци работят в Главното управление на ДППИ в София, а един – в Териториално поделение „Пристанище Бургас”.

През тази година практикуващите млади хора са възпитаници на 5 висши учебни заведения. Траен остава интересът на студентите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, които провеждат летни практики в ДППИ през последните три години. За втора година и възпитаници на Техническия университет във Варна практикуват наученото в структурите на държавното предприятие. За първи път през тази година възпитаници на УНСС, Варненския свободен университет и НБУ намират приложение на своите знания в ДППИ.

Статистиката за последните три години показва трайно повишаване на интереса към дейността, обясниха пред Maritime.bg  от предприятието. През 2013 г. най-голям брой са студентите от специалностти,  свързани с комуникационните технологии, технология и управление на флота и пристанищата и студенти в областта на екологията и опазването на околната среда. В структурите на ДППИ през тази година практикуват и  бъдещи специалисти в областта на гражданска и корпоративна сигурност, строителството, икономиката и управлението на транспорта.

Общо за трите години, през които в ДППИ се реализира стажантска програма, своята професионална практика в различни звена на предприятието са провели двадесет и четирима млади специалисти.

Право на участие в програмата имат студенти, завършващи трети курс или по- горен курс на обучение, с отлична компютърна грамотност и много добро владеене на английски език. Всяка година безплатните студентските стажове в ДППИ започват от 1 юни и продължават 3 месеца.

През 2013-2014 г. ДППИ е партньор в проекта “Студентски практики”, който се реализира в партньорство с всичките 51 висши училища в България.

В териториалното поделение „Пристанище Варна” ще имат възможност да работят възпитаници на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Подробна информация за програмата е публикувана на сайта на проекта.

Снимка: Panoramio / Marin Chanev

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент