С оръжие Русия спря кораб на Грийнпийс (видео)

greenpeace-arctica

Грийнпийс обвини Русия, че е блокирала нейния кораб ARCTIC SUNRISE, при мисията му срещу разширяване на дейностите по търсене на нефт и газ в уязвимата, но богата Арктическа зона. На борда на кораба вчера се качиха граничари от Бреговата охрана на Руската федерация.
[youtube width=”540″ height=”320″]W2ShfEGtioY[/youtube]
Според природозащитната организацията, корабът е бил отклонен след като се е насочил към специализиран съд за търсене на нефт, който е собственост на държавната Роснефт и ЕксонМобил. От борда на ARCTIC SUNRISE са били пуснати и няколко бързоходни лодки, на които са били разпънати плакати с надпис „Да спасим Арктика“.

Maritime.bg припомня, че преди няколко дни руските власти отказаха корабът на Грийнпийс да навлезе в Северния морски път. Това им решение се основава на ледовия клас на кораба, който обаче е достатъчен за осъществяването на преход в тази част от годината.

Според екозащитниците сондажите в Арктика ще създадат реална опасност за унищожаване на десетки видове, както и ще подействат на процеса на глобалното затопляне.

По мнение на големите корпорации, в Арктика има 20% от всички неоткрити и неразработени залежи на нефт и газ. Разтопяването на ледените шапки ги прави значително по-достъпни.

„Офшорните операции трябва да бъдат забранени в Арктика. При нефтен разлив в отдалечените хабитати – например на полярни мечки и нарвали, те няма да могат да бъдат спасени“, заявиха от Грийнпийс.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент