След 153 години откриха потънал параход

potanal-korab

Американски служби идентифицираха останките на кораб ROBERT J. WALKER, който потъва преди 153 години след сблъсък с друг съд.

Параходът е бил част от изследователския флот на САЩ. 20 моряци са загинали при потъването на кораба, което става на 21 юни 1860 г. Параходът изчезва под вълните на около 10 nm от Абсекън, край бреговете на Ню Джърси. Тогава съдът е плавал към Ню Йорк, след извършване на поредното проучване в Мексиканския залив. Удря го товарен кораб.

До момента се знаеше къде са останките, но те не бяха идентифицирани. ROBERT J. WALKER е един от първите американски параходи с метален корпус.

Комендантът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Робърт Пап каза, че ROBERT J. WALKER показва трансформацията в американски флот. Той припомни на пресконференция, че останките са открити през 70-те години от рибар. За да бъдат идентифицирани те в САЩ бе създадено публично-частно партньорство с тази цел. В него участваха представители на правителствени организации, местни водолазни фирми, историци и други.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за