Какво може да направи руският флот за Сирия?

руски-флот

Руският флот събира в Средиземно море най-големите си сили от времената на разпадането СССР. Какво може да направи руската оперативна ескадра в случай на изостряне на ситуацията? В момента в Средиземно море е събрана групировка на руския ВМФ с повече от 10 кораба и неизвестен брой подводници. Такъв брой кораби под руски флаг се намира в Средиземно море за първи път за последните две десетилетия, от 1992 година насам.

Задълбочаването на кризата в Сирия, и съвсем реалната перспектива за скорошно избухване на война изискват от Русия своевременна реакция на случващото се и присъствието на бойни кораби в този случай означава повече от просто „демонстрация на флага”.

На първо място, прави впечатление значителният брой големи амфибийни кораби (ГДК). В Средиземно море в момента се намират 7 такива кораба. ГДК осигуряват канал за помощ от страна на Русия за легитимното правителство на Сирия в борбата му с тероризма. Втората задача на ГДК в този район е да гарантира, при нужда, евакуацията на руските граждани от Сирия – както командированите от Русия, така и постоянно пребиваващите в Сирия.

Но задачите на флота не се изчерпват с евентуална евакуация и присъствието на руски бойни кораби в Средиземно море е потвърждение за това. В следващите няколко дни в източната част на Средиземно море трябва да пристигне ракетният крайцер „Москва” . Този кораб ще трябва да стане основа на групировката, благодарение на своя мощен радиолокационен комплекс и далекобойната си система за ПВО . Подсилена с „Москва” групировката ще може да решава редица задачи в случай на война.

Първо, техническите възможности на крайцера му позволяват да получи пълна и достоверна картина на случващото се, като той обхваща с радиолокационното си поле цялото източно Средиземноморие. Информацията за забелязаните американски крилати ракети, в случай, че САЩ започнат да обстрелват Сирия, може да бъде предадена не само в Москва, но и в Дамаск, което ще направи по-лесно откриването и прихващането на ракетите от страна на сирийската ПВО .

При всички възможности на руските кораби, групата като цяло има твърде ограничен потенциал, като на първо място, това се отнася до авиацията и амфибиите. Руските ГДК, които се използват в този случай като транспортни не са алтернатива на пълноценния Универсален десантен кораб (УДК), който може да осигури дългосрочно присъствие на територията на военните действия на групировка на морската пехота с въздушна подкрепа. Присъствието на един-два УДК от типа „Мистрал” в Средиземно море в състава на флота би могло качествено да подсили групировката, но, главният кораб от този тип, „Владивосток”, засега се строи в Сен-Назер.

Още по-ефективна подкрепа за военноморските сили би могъл да окаже самолетоносач, но единственият кораб от този вид в състава на руския флот ще тръгне към Средиземно море едва през декември 2013 година, а нуждата от строителството на негови наследници засега се обсъжда.

Иля Крамник, “Гласът на Русия”

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент