Два абсолютни рекорда счупи Пристанище Варна

порт-варна

„Пристанище Варна“ ЕАД постигна абсолютен месечен рекорд след като през август т.г. дружеството обработи 1 225 739 тона товари. В сравнение със същия месец на предходната година е регистриран ръст от 25%. 

„В основата на постигнатото стои упоритата работа на целия екип на порта. Всеки един от нас, със своите отговорни и компетентни действия има своя принос за успеха“, заяви изпълнителният директор на държавното дружество доц. д-р Божидар Чапаров.

„Тези резултати ни дават увереност и едновременно с това възможност, в условия на продължаваща икономическа криза, да реализираме сериозни инвестиции в нова техника и технологии, в поддръжка на пристанищната инфраструктура и обучение на кадрите“, допълни той.

Абсолютен рекорд е постигнат и по отношение на обработката на зърнени товари. Тук увеличението спрямо същия месец на 2012 година е 75%. През месец август т. г. обработените количества възлизат на 603 167 тона. Близо 90% от общото количество или 538 459 тона са обработени през кейовете на Пристанище Варна Изток.

„Данните са красноречиво доказателство, че пристанище Варна Изток е зърнената врата на България“, коментира изпълнителният директор на порта.

„Това е ясен сигнал, че Варна Изток не трябва да се отписва от икономическия живот на страната и града. Неговото преместване трябва да бъде осъществено, ако не след, то поне успоредно с изграждане на нови пристанищни мощности, които да са в състояние да поемат целия обем товари и да осигурят работа на всички близо 1000 работника, които сега изкарват прехраната си тук“, уточни доц. Чапаров.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент