Варна е домакин на международен конгрес за син растеж в Черноморския регион

Възможностите за развитие на синя икономика и устойчив растеж в Черноморския регион ще бъдат дискутирани на 19 и 20 септември на форума, организиран от Морски клъстър България с участници от Румъния, Украйна, Турция и България.

morski-klastar-balgaria 100 участници от България, Румъния, Украйна и Турция ще се включат в конгреса „Син растеж в Черноморския регион – перспективи и възможности”, който ще се проведе на 19 и 20 септември във ваканционен клуб „Ривиера”.  Конгресът е организиран от Морски клъстър България  със съдействието на Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ към Европейската комисия и Европейската мрежа на морските клъстъри.

В работата на конгреса ще вземат участие представители на Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия, на Европейската мрежа на морските клъстери, Сий Юръп, Министерство на транспорта, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, ВВМУ, ТУ Варна, Асоциация на производителите на рибни продукти. Сред поканените за събитието гости са евродепутат Маруся Любчева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Морска администрация, кметовете и областните управители на Варна, Бургас и Русе, представители на сродни организации от Турция, Украйна, Румъния, представители на българския морски бизнес и научно- изследователски организации.

„Син растеж“ е дългосрочна стратегия на Европейската комисия в подкрепа на растежа в морския сектор като цяло. Нейната цел е да се справи с предизвикателствата (икономически, екологични и социални), засягащи всички сектори на морската икономика; да изтъкне синергиите между секторните политики; да проучи взаимодействията между различните дейности и тяхното потенциално въздействие върху морската околна среда и морското биоразнообразие; да открие дейности с висок потенциал за растеж в дългосрочен план и да ги подкрепи, като премахне административните бариери пред растежа, насърчава инвестициите в изследвания и иновации, стимулира придобиването на умения чрез образование и обучение. Синият растеж е насочен към съществуващи, нововъзникващи и потенциални дейности като морски транспорт на къси разстояния, крайбрежен туризъм, офшорна вятърна енергия, обезсоляване, използване на морските ресурси във фармацевтичната и козметичната индустрия.

Целта на форума е да се представи европейската стратегия за син растеж в черноморския регион и възможностите на клъстерните обединения за повишаване конкурентноспособността на отрасъла, при прилагане на добрите европейски практики.

Основните теми, които ще бъдат поставени на обсъждане в двата дни на конгреса, са свързани с местните и глобални политики за устойчив растежна сектора на морския

транспорт, развитието на регионалните морски клъстери на фона на най-добрите

практики от други европейски морски клъстери, както и ролята на клъстерите за

повишаване на силата и развитието на морския сектор.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент