Варна става разпределителна гара за круизите

Island-Sky

За първи път във Варна прекачват туристи от кораб на самолет и обратно. На Морска гара акостира през уикенда от Истанбул финландският лайнер „Кристина Катарина“, от борда на който слязоха 277 души, предимно финландци, шведи и естонци, след което отлетяха с чартър за Хелзинки, пише Стандарт. Круизният кораб прие веднага нови 315 пасажери , кацнали от скандинавската страна. „Кристина Катарина“, който отплава за Констанца, ще се върне отново на 5 и 6 октомври и пак ще направи трансфер на пътниците си. Този сезон за първи път двудневни визити във Варна направи и бутиковият „Хармони Джи“, който докара 4 пъти по 50 тузари на борда. Те обаче не са се прекачвали на самолет, а са прекарали 48-часовия престой в шопинг и купони. До края на сезона на Морска гара във Варна ще акостират още два кораба под флага на Бахамите – „Колумбус 2“ с 650 пасажери и на 7 октомври – „Куест фор Адвенчър “ с 450 души.От април посещенията на пътнически кораби във Варна ще станат 11, колкото са вече резервациите за кея догодина, посочи шефът на Морска гара кап. Евгени Игнатов. Броят на посрещнатите морски туристи ще е близо 9000. Миналата година те са били 10 774. По-малкият брой е заради отказа на 6 кораба, дали заявки в последния момент, когато кеят е бил ангажиран вече с военни плавателни съдове.

Руснаци търсят яхти за къщите край морето

Има тенденция все повече руснаци, които имат имоти по морето у нас и прекарват ваканциите си тук, да търсят да си купят и яхти. Вече има сделки за моторни лодки на цени от 25 000 до 80 000 евро. Братушки вече са дали заявка и за най-новия модел на „Сънсийкър“-„Манхатън 55“. Той беше представен по време на изложението в Кан. Цената му е 1 млн. щатски долар. Възможно е яхтата да се появи догодина и в български води, коментират експерти. Сделки за 55-футовото бижу, решено с оптимален вътрешен интериор и всички екстри, вече имало поне десетина, но с клиенти извън нашия регион. Въпреки по-слабия тазгодишен сезон в сравнение с миналогодишния има няколко продажби на яхти на българи и румънци, каза Никола Костов, търговски шеф на „LZ – яхтинг“. За това пък се увеличават желаещите за морски разходки с лодки под наем. По-богати нашенци и българи плащат по 1400-1900 евро на ден за луксозни моторни яхти „Портофино“ или „Феърлайн“. За ветроходните „Бавария“ – тарифата е наполовина 650-750 евро на ден. Това лято организаторите на детския турнир в Албена наеха „Портофино“, за да вземат футболната звезда Димитър Бербатов от Свети. Влас.

Най-голямата атракция през сезона беше 60-метровата суперяхта Vive la Vie. Плаващият дворец докара във Варна милионери от Швейцария. Това лято остана незабелязано акостирането на бившата яхта на легендарния бийтълс Ринго Стар – Lady M II. Вече собственост на английска компания тя дойде за втори път у нас.

Братушки ни заобикалят заради визите

България губи платежоспособните туристи от Русия и Украйна по море, които ни подминават заради визовия проблем. Това коментира шефът на Морската гара във Варна кап. Евгени Игнатов. Те без проблем получават 48-часови транзитни визи като туристи, които обаче не важат, ако пристигнат с пътнически кораб и искат да се разходят във Варна за ден. „Пазарът на круизни почивки в Украйна и Русия е голям, редовно се правят пътувания до Средиземноморието и има интерес за спирки по българското Черноморие, но ни подминават поради тази спънка с визите“, коментира шефът на Морска гара.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за