Пак отлагат процеса на кап. Собаджиев

svetlozar-sobadzhiev

Отложено е гледането на процеса на к.д.п. Светлозар Собаджиев в Панама, научи Maritime.bg от негови близки. Това е пореден случай на забавяне, който увеличава престоя на българина с още няколко месеца.

Отново причината е мудността на правораздавателната система в латинската страна. Вече е известно, че освен от капитана, властите в Панама ще търсят отговорност и от останалите моряци, които са били на борда на контейнеровоза MAAS TRADER, когато същият е задържан преди повече от две години.

Припомняме, че тогава единственият арестуван бе българският капитан, докато останалите моряци напуснаха страната, не без помощта на компанията-мениджър на кораба.

Сега процесът бива забавен за пореден път тъй като призовките до останалите членове не са подадени в срок. “Призовките до останалите членове от екипажа се обнародват в местен вестник. Това трябва да стане поне три месеца преди процеса“, каза близък на капитана. По думите му делото срещу българина е отложено за 7 ноември, като следващата възможна дата е на 19 декември тази година.

Процесът за кокаина на борда на MAAS TRADER трябваше да се състои на 24 септември, след провала на предходното изслушване. Тогава на кап. Собаджиев не бе осигурен транспорт от затвора “Ла Хоя” до съдебната зала.

Кораб MAAS TRADER бе задържан на 28 март 2011 г. в пристанище Сан Кристобал, заради открити в общо помещение на борда 168 кг. кокаин. Дни по-късно целият екипаж и плавателният съд бяха освободени, единствено капитан Собаджиев бе задържан и отведен в затвора “Ла Хоя”.

За престоя му – при нечовешки условия, около случая на капитана не се случи нищо, освен, че след вдигане на много шум в медиите у нас и след съдействие от българското правителство, той поне беше разпитан в края на миналата година. Този разпит обаче бе по-скоро формален, отколкото целящ да се стигне до истината и до търсене на реални доказателства за невинността или вината му.

Всичко за случая с капитан Светлозар Собаджиев в Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент