Путин: Грийпийс не са пирати

Action Against Gazprom's Arctic Drilling

Активистите на Грийнпийс не са пирати. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин. По думите му те са нарушили международното право, но не би следвало да бъдат обвинявани в пиратство.

Maritime.bg припомня, че преди дни корабът на „Грийнпийс“ ARCTIC SUNRISE, който бе на посещение у нас преди няколко месеца, извърши акция срещу добива на нефт и газ близо до руска платформа в Арктика.

След демонстрацията корабът бе арестуван и отбуксиран от руски граничен катер до брега.

Днес се провеждат разпити на 30-те активисти, които се намират на борда на кораба. Това се случва след като вчера властите в Русия съобщиха, че е започнало наказателно производство срещу екоактивистите. То е по подозрения за пиратство и ако вината на участниците в акцията бъде доказана ги грозят 15 години затвор.

„Абсолютно ясно е, че те не са пирати, но формално са се опитали да превземат тази платформа… Очевидно е, че тези хора са нарушили международното право“, каза президентът Путин по време на Арктическия форум, който се провежда във федерацията.

Руските власти са притеснени, че подобни протести могат да отклонят чуждите инвестиции в отворилата се офшорна ниша.

В същото време от Грийнпийс съобщиха, че властите в Русия са нарушили международното право със задържането на плавателния им съд.

Междувременно международни активисти, които посетиха България в акцията за опазване на дребномащабното рибарство съобщиха пред Maritime.bg, че е организирана петиция за незабавното освобождаване на арестуваните.

Можете да се присъедините тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на