Kнигата „Вярвам във възхода на Морска България“ ще бъде представена във Военноморския музей

korab-muzey-drazki

Книгата „Вярвам във възхода на Морска България“, издадена по повод 100 годишнината от рождението на капитан Тремол Иванов ще бъде представена във  Военноморския музей на 28 септември (събота) от 17.00 ч.

Сборникът е съставен от д-р Елисавета Цветкова и Мария Грозева, и представлява биографичен разказ за един живот, изцяло отдаден на Морска България. В творбата са включени и спомени на негови колеги, приятели и близки, с които жизненият път и епохата, в която живее капитан Тремол Иванов придобиват пълнокръвни очертания.

Повече за Тремол Иванов

Капитан Тремол Иванов е роден на 10 юни 1913 г. в гр. Елена. Постъпва в Морско училище с 28-ми випуск.  Служи като офицер в Черноморския флот, в Дунавската флотилия и в Морското училище в Созопол. През 1942 г. е командир на торпедоносеца „Дръзки”. През 1943-1944 г. работи в дирекцията на Параходство Българско речно плаване в Русе. През 1948 г. е назначен за пръв директор на новооснованото държавно параходство „Български морски флот”. От 1954 г. до 1968 г. работи в Корабостроителния завод във Варна, като изминава пътя от заварчик, през водещ технолог и главен диспечер до заместник-директор. От 1968 г. е първи директор на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс”, където работи до пенсионирането си през 1973 г. 

Неговата трудова и професионална дейност е пряко свързана с всички основни морски дейности. Участва в обществени прояви, свързани с пропагандирането на морската идея и в морски спортни прояви. През последните 25 години от живот си Тремол Иванов е активен сътрудник на Военноморския музей. Автор е на много статии, коментари, анализи и на книгите „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” (1996 г.) и „Страници от историята на българското корабостроене” (1998 г.). Умира във Варна през 2000 г.

Maritime.bg – Любопитно

 

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент