Папазов: Търсят се средства за интермодален терминал във Варна

DSC_0046

Търсят се средства от републиканския бюджет за проектирането на интермодален терминал във Варна, който да включва преместване на пристанище Варна – Изток и нова ЖП гара със съответните връзки и подходи от южната страна на линията. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който откри конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 – 2020 г.“, предаде  „Фокус” – Варна.

Данаил Папазов посочи, че това е много стара идея, но сега има предпоставки този важен за Варна проект да бъде реализиран.

„ Лично работя много усилено за това, този проект е много важен и за логистиката в цялата страна. Подготвяме и няколко проекта за интермодални терминали в страната, които също са много важни и при интерес за публично – частно партньорство ще бъдат ускорени”, посочи Папазов. Един от тях е са Русе – Видин. Министърът подчерта, че във Видин е интересно това, че трафикът значително надвишава очакванията по всички разчети при строителството на моста. Очаква се трафикът да се засили след влизане в експлоатация на тунела под Босфора.

„Това трасе ще стане едно от най-атрактивните и ако имаме готова инфраструктура със скоростни отсечки, ще можем да привлечен значителни товаропотоци, които да изплащат големите инвестиции в инфраструктурата, за да помагат на другите, които се занимават с по-социални дейности, каквото е БДЖ Пътнически превози”, допълни министър Папазов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент