Най-дългият товар за годината тръгва от Пристанище Бургас

50-m-tovar-1
Мащабна логистична операция ще започне утре сутринта по улиците на Бургас
. В рамките на три дни от Пристанище Бургас до „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще бъдат транспортирани специализирани едрогабаритни детайли за хидрокрекинг инсталацията в бургаската рафинерия. Всеки товар ще се придвижва по график, съгласуван с Община Бургас. Операцията се организира от варненската фирма Бон Марин Агенция.

Утре сутринта ще бъде превозена 50-метрова амонячна колона (NH3 Stripper) с тегло 122,5 тона. Това е най-дългият товар за рафинерията, който ще бъде транспортиран тази година от Пристанище Бургас.

Цялата товарна композиция е дълга 60 м, има 18 оси, с общо 72 колела. Заедно с детайла композицията тежи 200 т. Придвижването по улиците на оживения морски град ще стане с минимална скорост, като по пътя на платформата ще се редят плоскости, за да се предпази градската инфраструктура –  електропреносната и газопреносна мрежа, водоснабдителните кранове и т.н. Очаква се товарът да пристигне до местоназначението си за 3 до 4 часа.

Емил Кайкамджозов, управител на Бон Марин Агенция, посочва: „Това е поредният лот от доставките за Лукойл Нефтохим, които нашата фирма извършва. Всяка от операциите е уникална по рода си и изисква продължителна предварителна подготовка. Ние синхронизираме работата на много хора и институции, затова преди композицията да тръгне, всеки трябва да е добре подготвен. Следим строго за безопасността на всички хора, внимаваме много и да запазим целостта на пътната настилка, тротоарите и градската инфраструктура.“

По време на операцията поетапно ще бъде спирано ел. захранването на въздушната електропреносна мрежа в определени отсечки.

Полицейски ескорт ще задържа и отклонява другите превозни средства, като създаде временна организация на движението по маршрута: Порт Бургас – ул. ”Константин Фотинов” – ул. „Булаир” – бул. „Демокрация” – бул. „Стефан Стамболов” – ул. „Проф. Яким Якимов”-  9008 – път BGS – 1030 – път ІІІ-6008 в посока „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Акцията ще продължи на 28 и 29 септември, когато ще бъдат транспортирани останалите детайли, сред които два детайла с дължина 11,5 м и 14,4 м.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред