Решетки за моряците на Грийнпийс

greenpeace-arctica

Всички участници в акцията срещу руската нефтена платформа „Приразломная” в Баренцово море близките два месеца ще прекарат в ареста.

Такова решение прие съдът на град Мурманск. В неделя се реши съдбата на последните 8 участници в акцията. На еколозите от международната организация “Грийнпийс” (Greenpeace) е повдигнато обвинение по член „пиратство”, предаде “Гласът на Русия”.

Най-малко два месеца членовете на международната организация ще трябва да прекарат в следствените затвори на Мурманск и близките градове. По делото за акцията срещу нефтодобивнаната компанията „Газпром нефт шелф” са арестувани 30 души. Сред тях – четирима руснаци, а така също и граждани на 18 страни: САЩ, Аржентина, Канада, Холандия, Украйна, Италия, Германия, Франция и Бразилия.

Корабът “ACRTIC SUNRISE”, плаващ под флага на Холандия, бе задържан от руските граничари на 18 септември. Активистите на борда му се опитаха с помощта на алпинистко оборудване да се качат на плаващата сондажна платформа „Приразломная” в Печорско море. За да отбият атаката на еколозите, работниците на платформата използваха водомети. Все пак двама участници в акцията успяха да се качат на платформата. Там бяха задържани.

Според руските служби капитанът на кораба, по информация на Maritime.bg – от Аржентина, игнорирал заповедите на граничната служба. Въпреки предупредителните изстрели във въздуха той не спрял кораба и продължил да маневрира. Корабът бил спрян едва след като на него се спуснала от граничния хеликоптер група десантчици от специалните части.  “ACRTIC SUNRISE” е отбуксиран в Мурманск.

Понастоящем против „зелените” е повдигнато обвинение по член „пиратство”. Максималният срок за наказание по този член е 15 години лишаване от свобода. Обвинението в пиратство предполага, че “зелените” са искали да завземат чуждо имущество.

Еколозите обаче са имали друга цел. Акцията е насочена срещу добива на нефт в Арктика, твърдят от организацията.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент