Мамят чужди моряци на Пристанище Варна

elpida-s

Организирана група мами чуждестранни моряци, които посещават Пристанище Варна. Няколко мъже обикалят порталите на порта в търсене на жертви. Групата предлага обмен на пари, но това, което получават излъганите моряци, са безполезни хартии.

Вчера сигнал до Maritime.bg изпратиха моряци от кораба ELPIDA S, плаващ под флага на Гърция, който товари царевица за Западна Европа. Четирима филипинци от екипажа решили да разгледат града. На излизане от пристанището ги спрял мъж, който по думите им първоначално ги попитал дали имат нужда от такси. Любезните филипинци му отказали и го попитали накъде е центърът на града. Мъжът ги насочил, но преди да се разделят им предложил обмен на пари.

Фалшивите банкноти, които получили моряците.
Фалшивите банкноти, които получили моряците.

Срещу 100 щ.  долара мъжете получили три фалшиви банкноти от по 50 стари лева. При вида на хартията моряците се усъмнили, но вече било късно. Мъжът отдавна бил обърнал гръб и потеглил.

Пред Maritime.bg филипинците разказаха, че заедно с мъжа, но на разстояние, стояли още трима души.

Такова нещо никъде не ми се е случвало, това говори много лошо за Варна„, каза с огорчение единият моряк. Въпреки случката мъжете вкупом коментираха, че са харесали града.

Пред Maritime.bg специалист от МВР коментира, че не е възможно подобна група да работи без знанието на вътрешен човек от пристанището или Гранична полиция. „Групата със сигурност има помагачи вътре. Когато дойде чуждестранен кораб със сигурност групата получава информация и се подготвя за удар„, коментира спецът.

Измамен член от екипажа на Elpida S.
Измамен член от екипажа на Elpida S.

Това е втори подобен случай на измама с моряци в района на Пристанище Варна за по-малко от седмица, научи Maritime.bg. При предишния удар групата прибрала 200 щ. долара. Подобни измами се въртят и в района на Пристанище Бургас.

В други страни при влизане в пристанището на борда получаваме брошури с местните забележителности, полезни контакти – например телефони на полицията, пристанището, морска администрация и други. В тези брошури има и вида на местната валута, описана с текст и снимки„, коментира един от изгорелите филипинци.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент