Поръчката за броене на делфини – законна

delfini-cherno-more

Обществената поръчка на екоминистерството за преброяване на делфините в Черно море е законна. Това гласи становище на Агенция за обществени поръчки по търга. Въпреки това агенцията по околна среда (ИАОС) към екоминистерството е отменила поръчката, тъй като месеците, в които бе спряна, са били жизненоважни за осъществяването на проекта. Изпълнението на поръчката бе спряно в края на юли от министър Искра Михайлова след шумна медийна кампания срещу търга и нейния изпълнител – „Обединение Делфин“, включващо организацията „Зелени Балкани“ и италианския Институт „Тетис“, припомня Офнюз.

Агенцията по околна среда възложи през юли поръчката на обединението, след като два пъти търгът се провали заради липса на кандидати. Съгласно закона за обществените поръчки това даво право да се пристъпи към пряко договаряне, се посочва в становището на АОП. Дни преди да започне работата по проекта обаче в редица медии се появиха публикации с обвинения за нередности и корупционна схема за усвояване на милиони за броене на делфините, което вече било направено при предходен проект за китоподобните бозайници в Черно море.

Обвиненията бяха отправени от две организации – Гражданско сдружение за борба с корупцията и Национална асоциация „Българско Черноморие“, и двете създадени тази година. Асоциацията е създадена от хотелиери по морето и собственици на земи в местността Иракли. Още тогава ИАОС опроверга твърдението, че има дублиране на дейности. Въпреки това непроверените твърдения за корупционна схема с участието на „Зелени Балкани“ и директните обвиния към Тома Белев, който е в управителния съвет на сдружението, дадоха повод на екоминистъра Искра Михайлова да спре изпълнението на поръчката поради „наличието на обществен скандал“.

В началото на август в своя защита сдружението изпрати открито писмо до министъра, че в случая става дума за медиен „псевдоскандал“, създаден от заинтересовани лица. Тогава „Зелени Балкани“ предупредиха, че поддаването на такива компромати и забавянето на процедурата ще осуети изпълнението на задачата и ще доведе до неспазване на ангажиментите на държавата по евродирективата за местообитанията и няколко международни споразумения, касаещи опазването на китоподобните.

Миналата седмица, дни след становището на АОП, агенцията по околна среда и избраният изпълнител се споразумяха за прекратяване на поръчката заради невъзможността да бъдат направени в предварително определения срок въздушни наблюдения на делфини в Черно море.

„Случаят демонстрира на практика порочна схема за проваляне на законно проведени процедури, чрез разпространението нанеподкрепени с никакви факти публикации и създаването на “псевдо” обществени скандали (изразяващи се в изказвания на заинтересовани и вероятно платени публикации)“, се казва в коментар на „Зелени Балкани“, публикуван днес на сайта на сдружението.

„Подобна схема би могла и за в бъдеще да се използва от различни заинтересовани като претекст за отстраняване на кандидати (дори при спазването от тяхна страна на всички тежки законови изисквания) или прекратяване на процедури. Това от своя страна напълно обезсмисля наличието на закони и правила в страната ни за провеждане на процедури по възлагане на обществени поръчки„.

„Надяваме се настоящият случай да бъде взет под внимание и за в бъдеще да не бъде допускано проваляне на дейности, от ключово за страната ни значение, под натиска на заинтересовани страни и платени медийни публикации“, се казва в коментара на „Зелени Балкани“.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент