Зазимяват Costa Concordia

Italy Ship Aground

Спасителите на о. Джилио започнаха осигуряването на COSTA CONCORDIA за предстоящите зимни месеци.

В официално съобщение на страницата на операцията за изтегляне на кораба се казва, че е „имало минимални движения“, когато през миналата седмица през района е преминал щорм.

В началото на седмицата представители на различните компании, ангажирани с преместването на кораба, както и властите в Джилио, се срещнаха с местни жители и ги информираха за предстоящите планове.

Зазимяването на COSTA CONCORDIA ще премине в три етапа. При първия ще бъде позиционирана допълнителна задържаща система. Още вчера пък започна поставянето на запълващи елементи между кораба и скалите.

Накрая от дънната платформа до танковете-цистерни (SMT), които държат кораба изправен, ще бъде издигната тръбна конструкция. Освен това вече тече и обследването на десния борд. Там също ще бъдат поставени SMT, които ще осигурят издигането на плавателния съд.

Все още обаче няма план за периода, в който трябва да се осъществи същинското издигане на кораба.

Местни медии съобщиха вчера, че при проведен водолазен оглед са били открити човешки останки, като се предполага, че са на изчезналa женa от екипажа. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и