На Arctic Sunrise открили наркотици, Грийпийс: лекарства са

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg
Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Наркотици са били открити на борда на ледоразбивача на Грийнпийс ARCTIC SUNRISE. Това съобщиха руските власти, които задържаха кораба преди дни. Руската страна може да добави новото обстоятелство към вече течащия процес срещу екоактивистите.

В момента тях ги грозят присъди от по 15 години затвор, по подозрения за пиратство в Арктически води. Руснаците разследват и кой от моряците носи отговорност за опита за сблъсък със съд на Бреговата охрана, застрашавайки живота на граничните полицаи, съобщиха от разследващият комитет.

В момента в руски арести лежат 28 активисти на Грийнпийс и двама журналисти от общо 18 страни.

Инцидентът край руската платформа в Арктика взриви дипломатически скандал. Нидерландия, под чийто флаг плава корабът, прави всякакви опити да освободи активистите, членовете на екипажа и журналистите. Страната иска международен морски арбитраж да определи дали хората, които са били на борда на ARCTIC SUNRISE са пирати.

Грийпийс твърди, че и самото задържане е незаконно, тъй като е извършено извън териториалното море на РФ и без разрешението на страната на флага – Нидерландия. На 19 септември корабът бе провлачен до Мурманск.

Грийпийс излезе и с официално становище по повод обвиненията за наличието на наркотици на борда. От организацията предполагат, че руските власти визират лекарствените продукти, с които е снабден корабът. Все пак разследващите съобщиха, че откритата „дрога е морфин и сламки опиум“. Освен това на кораба е открито „оборудване с двойна употреба, която не е екологична“.

Газпром ще бъде първата руска компания, която ще добива нефт в Арктика, още до края на тази година. Последно същата платформа на компанията бе „атакувана“ от активистите на Грийпийс през 2012-а година. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред