Морската история в и извън българските музеи

IMG_3984

Научна конференция на тема „Морската история в и извън българските музеи“ бе открита днес във Военноморския клуб във Варна. Събитието е част от инициативите на Военноморският музей по случай 130-ата годишнина на една от най-старите институции в България.

Представители на различни културни институции и изследователи в областта на историята и археологията се включиха в първата сесия на конференцията с доклади обединени в тематичния кръг Морската история на България в музеи, сбирки и находки.

Научният форум бе открит от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, която приветства гостите и изнесе първият доклад.

Сред останалите доклади се откроиха тези на д-р Атанас Орачев, Обществена сбирка „История на котвата” в град Ахтопол, представящ единствената недържавна колецкия от котви на територията на страната ни, както и този на г-жа Кристиана Димчева, която направи и първия подарък на музея по повод годишнината – емблема на морски спортен легион на спортната формация на БНМС от 30-те години на миналия век.

По време на конференцията бе представенен и новият VIII том на Годишник на Военноморския музей. Дванадесет автора с общо четиринадесет публикации са включени в новото издание.

Maritime.bg – Любопитно 

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент