Терористична атака срещу контейнеровоз разкри контрабанда (видео)

cosco-asia

През август терористи обстрелваха контейнеровоз с гранатомет. В Суецкия канал под обстрел попадна кораб COSCO ASIA (10,062 TEU).

Тогава една от двете изстреляни ракети удари контейнер на борда. При инцидента не пострадаха моряци от екипажа на кораба, но на по-късен етап бе установено, че в контейнера има контрабандни цигари.

Пратката е била за свързани с IRA лица. 4,3 млн. евро са щели да приберат контрабандистите, ако цигарите са били реализирани, съобщи ирландски вестник.

Предполага се, че контейнерът е натоварен на COSCO ASIA във Виетнам. Видео от атаката, отговорност за която пое терористичната организация Ал Кайда, бе публикувано в YouTube.

След като било установено съдържанието на контейнера, в него е поставено проследяващо устройство. От Пристанище Ротердам цигарите били натоварени на друг кораб и транспортирани през пристанище Дъблин до малкото градче Диндалк. Там полицията арестувала четиримата получатели на пратката, за които е установена връзка с IRA.

Видео:


Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент