Скетино разпоредил близкото преминаване до о. Джилио

costa-concordia

В театър се превърна съдебната зала в италианския град Гросето при свидетелствата на навигатора, който е бил на вахта в нощта когато COSTA CONCORDIA заседна.

Навигаторът Симоне Канеса твърди, че капитан Франческо Скетино му е наредил да промени курса на кораба, така че да мине изключително близо до о. Джилио. „Преди да се снемем от Чивитавекия, кап. Скетино ми каза да го изчакам на мостика. Тогава той ми нареди да планираме промяна на курса от Чивитавекия до Савона и да преминем край о. Джилио„, свидетелства навигаторът. Към свидетелството на офицера, наблюдаващият прокурор добави и записи от мостика.

Така, виж с каква скорост трябва да се движим. Нека минем край Джилио„, казва Скетино. Малко по-късно записите издават следващите му заповеди: „Нека се поклоним на Джилио. Да направим това ши**но нещо до Джилио„.

„Поклонът“ навигаторът обяснява, че е практика, която е често използвана и цели да се поздрави някой на острова.

Мъжът е вторият процесуален свидетел срещу капитан Скетино. Ако капитанът бъде признат за виновен по обвиненията за неизпълнение на задълженията си, предизвиквайки смърт, го грозят 20 години зад решетките.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.