Нова изложба откриха във Военноморски музей

3

Изложба, разказваща за пътя на един експонат от неговия собственик до музейните зали бе открита във Военноморския музей днес. 

Трофейни турски снаряди от битката при Одрин, снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков – полковник Петър Вариклечков, колекция от картички на Борис Стателов от всички краища на света, оловен щок от периода IV-I в. пр. Христа, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, бордовите табели от миночистачите Искър и Добротич, които музеят наскоро получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна са сред най-ценните предмети, показани в изложбата.

Оръжия, отличия, снимки, документи и униформи, някои от които от началото на по-миналия век, разказват историята на морска България и съдбите на хората, на които са принадлежали.

„Познаването на историята е изключителна отговорност на всички нас, но то е свързано и с развитието и бъдещето на нашата нация. А музейното дело е огледало на цялата наша история. За това е много важно как посрещаме нашите посетители важно и е дали те искат да се върнат. За това Ви пожелавам Вашите посетители да се връщат не един и два пъти, а много повече ”  каза в поздравителното си слово към музея заместник кметът на град Варна Пейчо Пейчев.

Приветствие към гостите и екипа на музея поднесе и заместник директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева. „Искам да поздравя всички, които са дошли на тази малка, но прекрасна изложба, която показва многото пътища, по които идват експонатите в нашите фондове,  и да ви призова отново всички, които имат частица запазена военноморска история да я дарят на нашия музей.”

По случай празника музеят получи и едно дарение – сборник с размисли, стихове и песни на С. Цокев, от времето на службата му във флота 1901-1907 г. Дневникът бе дарен от адвокат Христо Раев, който е дългогодишен приятел на музея.

Поздравителни адреси бяха получени от Министерство на културата, Военноморските сили на България, Националния военноисторически музей, Изпълнителна агенция военни клубове и военнопочивно дело,   Регионален исторически музей Бургас, Пункт за базиране Варна, Военно формирование  32300, Варненска морска гимназия, Регионален държавен архив Варна, Военно формирование  32300, много колеги, приятели и съмишленици на музея.

Специално за празника 12 октомври е обявен за ден на отворени врати. Музеят ще приема посетители безплатно от 10.00 до 18.00 ч.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент