Шефът на Арго Меритайм Станчо Савов: До тук се стигна заради капитански грешки

Управителят на „Арго Меритайм“ най-после отговаря на журналистически въпроси. Интервю на „Черно море“ със Станчо Савов за кризата на борда на „Сийуинд“.

– Каква е Вашата информация за кораба „Сий уинд“, арестуван в момента от бразилските власти. Защо се стигна дотук?
– Дотук се стигна заради капитански грешки. Корабът плаваше за Марина декарара с 4000 тона гранит. По неизвестни причини на пътя между Кораталезе и Капо Верде капитанът върна кораба обратно във Форталеза. Поради тази причина стоят на рейда, слязоха 4-ма моряци и в момента стоим и чакаме да качим смени на тези хора, които са слезли.

– Кап. Савов, моряците твърдят, че са се върнали, защото корабът не е бил годен за далечно плаване и защото не са получавали заплатите си.
– Корабът е годен, миналата година е правен ремонт. Имаше портови контрол в товарното пристанище Виктория, имаше няколко малки забележки, които са отстранени. При връщането във Форталеза капитанът е декларирал, че корабът е мореходен и няма никакви проблеми. Има декларация към агентите, към бразилските власти и към нас.

– А по отношение на заплатите?
– Има забавяне, което се получи сега, защото навлото на товара, който превозваме, е за 175 000 долара, с което щяхме да платим заплатите, но при връщане на кораба обратно в Бразилия чартьорът още не е платил навлото и не успяхме да се разплатим. Като тръгне корабът от Форталеза, веднага ще се платят всички заплати.

– Вашата дума е, че корабът трябва да тръгне и тогава ще се разплатите.
– Такива са условията на чартьора. Когато тръгне корабът, се превеждат всичките пари, които имаме да вземем от това навло.

– А защо част от моряците са избягали от кораба – единият със сал, а другите с лодка?
– Човекът със сала не съм го виждал и не е идвал даже и в офиса. Не знам каква е причината. А другите четирима казват, че капитанът ги е накарал да слязат и затова в момента са се прибрали. Говорил съм и с четиримата лично.

– Как виждате изхода от тази ситуация при положение, че корабът е арестуван? Какво трябва да се случи, за да го пуснат бразилските власти?
– Корабът е арестуван поради неплащане на гориво. Разбрали сме се с бункеровъчната му компания, която е малтийска, че ще вдигнат ареста, като си направим смените.

– Кога ще бъде платено горивото?
– Ние дължим за гориво 18 500, след като ни вдигнат ареста и тръгне корабът, ще им бъдат преведени парите. Имаме споразумение с бункеровъчната компания.

– Моряците твърдят, че биват изнудвани да слязат от кораба, без да им бъде платено.
– Няма такова нещо, даже имаме писма до ITF, пуснали са и те, никой не ги е посетил. Те знаят какво е положението – колко заплати са си взели и колко имат да вземат.

– Единият от моряците има да взема 6000 долара, възможно ли е да му бъдат изплатени?
– След като има да взема, ще му бъдат изплатени.

maritime.port.bg – България 

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент