Откриха 300 нови видове в моретата на Далечния изток

Bathynomus_giganteus

През последните няколко години учени от Русия откриха повече от 300 нови дълбоководни вида морски обитатели. Това съобщи на международния форум „Природа без граници” във Владивосток директорът на Института по биология на моретата на отделението на Далечния изток на Руската академия на науките Андрей Адрианов.

Особено резултатни се оказали изследванията на дълбоководни райони на Курило-Камчатския подводен жлеб. Пред учените на огромна дълбочина – повече от 5 км., се откриха истински оазиси на живот. На борда на научно-изследователски съдове бяха извадени повече от 700 видове морски обитатели. Половината от тях по-рано не бяха известни на науката. Дълбоководните котловини на моретата в Далечния изток се оказаха богати на разнообразен живот. Проведените преди няколко години изследвания в Японско море, на по-малка дълбочина, също се оказаха продуктивни – бяха открити повече от 200 нови вида, предимно безгръбначни. Тези открития създават нови възможности за развитие на фармацевтиката и получаване на нови видове лекарства, заяви океанологът Михаил Флинт.

Сега целият спектър на антибиотици, които ние получаваме от земни източници, съвсем не е достатъчно достатъчен. Океанската фауна, в това число взетата от дълбочини на океана, не е свързана с онова, което става на повърхността на Земята, тя дава принципно нови лекарствени препарати, които вече се синтезират в лабораторни условия. И по такъв начин те получават широко разпространение. Нещо повече, някои видове животни, вероятно, могат да бъдат култивирани. Тогава ще получим култури, подходящи за производството на биологично активни и важни за нас препарати„, смята Флинт, цитиран от „Гласът на Русия“.

Учените разчитат да получат от организми от дълбочините на океана и от кораловите рифове нови антибиотици и химически съединения, усилващи действието на антибиотиците, а също редица нови отрови, които в неголеми количества могат да бъдат използвани за блокиране на нежелателни процеси, протичащи в организма. На форума във Владивосток бяха обсъдени въпроси на мониторинга в района на японската АЕЦ „Фукушима-1” и влиянието на радиоактивните изхвърляния на вода от авариралата централа в морската флора и фауна. Държавата трябва да засили контрола на качеството на биоресурсите на моретата на Далечния изток. Такива ведомства, като Росриболовство, Роспотребнадзор, ще осигурят защита от радиационно замърсяване, ще изключат дори случайна възможност от употреба на замърсена рибна продукция.

Maritime.bg – Любопитно / Био

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент